Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVEZ UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA TRAŽI HITNO USVAJANJE ZAKONA O POLJOPRIVREDI


Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske traži od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede hitno usvajanje Zakona o poljoprivredi, koji kako navode, treba proglasiti pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa.

 U primjedbama koje su iz Saveza Ministarstvu dostavili na predloženi Nacrt pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2016. godinu, navedeno je da Zakon ne bi riješio probleme agrara Srpske, ali bi olakšao dugoročno planiranje i opredjeljenje poljoprivrednika.

Predstavnici Saveza istakli su i da budžet za poljoprivredu mora biti šest odsto od budžeta Srpske, jer je kako tvrde, uz postojeći nivo i način raspodjele sredstava nemoguće obezbijediti bilo kojoj grani poljoprivrede da bude rentabilna i konkurentna čak i na domaćem tržištu.

"Plan raspodjele budžetskih sredstava mora biti sastavni dio Pravilnika jer poljoprivrednici nemaju informacija o planiranim sredstvima po pojedinim granama i vrstama proizvodnje", navodi se u saopštenju Saveza.

Poljoprivrednici traže i da učestvuju u izradi Pravilnika i naglašavaju da u poslednjih deset godina nisu imali Pravilnik koji je objektivno uzimao u obzir njihove prijedloge.

U Savezu smatraju da je neophodan veći angažman inspekcijskih organa, odnosno najoštriji pristup kontroli korisnika subvencija sa jasno definisanim sankcijama za prestupnike, ali i za nesavjesnog inspektora.

"Neophodna je isplata subvencija direktno proizvođačima, zato što u svim daljim novčanim transakcijama primarni proizvođač najmanje dobija. Dosadašnja praksa je pokazala da su monopolisti kod otkupa stoke i soje zloupotrebljavali ovu mjeru i po tom osnovu plaćali nižu otkupnu cijenu", napominju u Savezu.

Poljoprivrednici predlažu ukidanje regresiranog dizel goriva, jer smatraju da najmanje koristi od ove mjere imaju seljaci.

"I sam nagovještaj Pravilnika je doveo do povećanja cijene dizela na pumpama od 0,07 do 0,11 KM po litru za samo četiri dana. Iskustvo iz prošlosi nam govori da će to poskupljenje do konačnog usvajanja Pravilnika biti od 0,30 do 0,35 KM po litri", objašnjavaju u Savezu.

Iz Saveza navode da bi bilo neophodno obustaviti subvencije u naredne tri godine na neke kapitalne investicije poput izgradnje i adaptacije objekata, izgradnje plastenika i staklenika, kao i investicije u poljoprivrednu mehanizaciju.

Iz Saveza poljoprivrednih udruženja predlažu da se u sektoru svinjarstva moraju razdvojiti uzgoj kvalitetnih priplodnih krmača i suprasnih nazimica.

"Premije za uzgoj kvalitetnih suprasnih krmača realno bi bilo da iznose 160 KM po grlu, kao što je i u FBiH kako bi bili konkuretni u toj proizvodnji. Ovo i iz razloga što je proizvodnja prasadi najosjetljivija u ovom ciklusu, a sama prasad nisu subvencionirana ni po jednom osnovu", ističu u Savezu.

U sektoru peradarstva poljoprivrednici predlažu da se ukinu postojeća ograničenja visine sredstava podsticaja po kategorijama, odnosno linijama, kao i pravnim subjektima-korisnicima podsticaja, te obezbijedi podsticanje tržišne proizvodnje.

"Predlažemo da se propisane obavezne mjere cijepljenja živine i izdavanja veterinarskih obrazaca ubuduće finansiraju na teret Budžeta Srpske, odnosno da država vrši refundaciju sredstava ovlaštenim veterinarskim ustanovama koje vrše cijepljenje i izdavanje uvjerenja, te da se na taj način oslobode proizvođači-živinari plaćanja tih usluga", navode u Savezu.


Izvor: Vebsajt Srna, 14.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772