Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

U PROCEDURU UPUĆENI ZAKONI O HRANI, VETERINARSTVU I POLJOPRIVREDI: Zakoni nisu usaglašeni na svim nivoima


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je da je u proceduru pustio tri zakona - o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi koji nisu usaglašeni na svim nivoima.

 "Nakon više mjeseci i rada u okviru različitih radnih grupa, odlučio sam da zakone pustim u proceduru i o tome ću da obavijestim i inspektore iz Dablina, koji su došli u posjetu BiH", rekao je Šarović.

On je napomenuo da čeka mišljenje od nadležnih entitetskih ministarstava, koji imaju rok da dostave svoje mišljenje.

"Razgovarao sam i sa entitetskim ministrima. Najveći dio pitanja je usaglašen, a sada ćemo da vidimo koliko su oni spremni da podrže ovaj proces. U pismu i jednom i drugom ministru naveo sam da je naša odgovornost za hiljade porodica i hiljade radnih mjesta, da se ne smijemo igrati i da preuzete obaveze treba da izvršimo, te da sada nema `izvlačenja` iz ove situacije", dodao je Šarović.

On je napomenuo da ministri treba da kažu šta u ovim zakonima nije dobro.

Entitetska ministarstva uspjela su da usaglase Zakon o poljoprivredi krajem prošle godine, dok je ostalo da bude usaglašeno još šest članova iz zakona o hrani i o veterinarstvu.

"Opredijelili smo se svi da radimo na Akcionom planu usvojenom 2014. godine, a kojim smo definisali sva pitanja koja ćemo da unesemo u zakonodavstvo BiH", podsjetio je Šarović.

On je poručio da je ovo zakonodavstvo neophodno i da je odlučan u namjeri da usvajanje zakona "istjera do kraja".

"To zakonodavstvo poslužiće nam da lakše prebrodimo prepreke za stvari koje nam dolaze, a to je ispunjenje uslova za izvoz mesa peradi i neke druge aktivnosti", rekao je Šarović.

On je ukazao na to da se moraju podržati evropski standardi, ukoliko se želi podići ekonomija BiH, prije svega poljoprivredni sektor, ali i da svi segmenti društva treba da podrže domaću proizvodnju na različite načine.

Govoreći o novoj rundi pregovora između delegacija Evropske komisije i BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ između BiH i EU, Šarović je ocijenio da će pregovarački tim imati još dosta sesija i pregovora i da tako treba da bude dok se ne postigne obostrano zadovoljavajući dogovor.

"A dok se dogovara, nadležnim vlastima u BiH preporučujem da ne gledaju samo šta će da uradi pregovarački tim, nego da pomognu poljoprivrednom sektoru u BiH, jer jednog dana ćemo u potpunosti liberalizovati sve `tarifne linije`", istakao je Šarović.

On je naveo da je suština postojanja Evropske komisije liberalizacija i slobodno tržište.


Izvor: Vebsajt Srna, 14.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772