Zastava Srbije

ODLUKA O OTVARANJU PRIVREMENIH TARIFNIH KVOTA PRI UVOZU MINERALNIH GNOJIVA: Omogućen bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih đubriva u BiH

15.02.2023.


Savjet ministara donio je odluku kojom se omogućava bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih đubriva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka, kao podršku poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva, privremeno se, najkasnije do 31. decembra ove godine, omogućava bescarinski uvoz propisane količine mineralnih đubriva - ukupno 370.000 tona.

Istovremeno ovom Odlukom, koju je predložilo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, utvrđuju se kriterijumi za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prema ovoj Odluci, osnovni kriterijum je da se mineralno đubrivo uvozi za potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriji BiH kao krajnjih korisnika.

Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih đubriva za poljoprivrednike, što će omogućiti sprovođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobar kvalitet prinosa i tako uticati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u martu prošle godine Savjet ministara omogućio bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog đubriva, navedeno je u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 10.02.2023.

Naslov: Redakcija