Zastava Srbije

RAZMATRA SE ZAKONSKO REGULISANJE NAPOJNICE U RS

15.02.2023.


Pitanje bakšiša u Srpskoj nije uređeno, posebno kada je riječ o plaćanju računa karticom, a ukoliko se uvođenje napojnice u fiskalni račun pokaže dobrom praksom u Srbiji, i domaći ugostitelji krenuće istim putem.

Priča o uvođenju bakšiša u fiskalni račun potekla je iz Hrvatske, a tamošnja Privredna komora priprema nacrt zakona po kojem bi napojnice ušle u sistem fiskalizacije pa se elektronski naplaćen bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak i poslodavci na njega plaćaju porez.

Na isti korak odlučila se i Srbija, a tamošnji ugostitelji kažu da čekaju da vide iskustvo Hrvatske te pojašnjavaju da oko 90 odsto gostiju plaća račun karticom te da je ideja da napojnica u iznosu do deset odsto iznosa računa ne bude oporezovana.

Ugostitelji u Srpskoj tvrde da je uz sve probleme koje imaju u vezi sa nedostatkom radne snage bakšiš takođe jedan od problema.

- Za mojih 20 godina bavljenja ugostiteljstvom kod nas je nemoguće prilikom plaćanja karticom ostaviti bakšiš. Mi nemamo uslugu koju možemo naplatiti kao bakšiš, a i da ima, plaćao bi se PDV na nju. Može jedino ukoliko račun bude plaćen karticom, a onda konobaru izvađen u kešu bakšiš - pojasnio je zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS Horeca Goran Kurtinović.

On kaže da postoje inicijative da se ova oblast bude uređena.

- Ostavljanje bakšiša je sasvim normalno u ugostiteljstvu, međutim i tu imamo problem, jer ukoliko konobar ostavi u kasu i iznos koji je gost platio i svoju napojnicu, prilikom kontrole poreska inspekcija kažnjava za svaku marku viška koju pronađe u kasi. Oduvijek je problem šta sa tim - kazao je Kurtinović.

On je rekao da će Srpska sačekati da vidi kako će se u svemu snaći Srbija te da će, ukoliko navedena praksa zaživi s one strane Drine, i domaći ugostitelji tražiti da isto bude uvedeno i kod nas.

Konobari kažu da bi bilo dobro da ovo pitanje konačno bude riješeno.

- Tokom ljetne sezone među gostima je mnogo stranaca koji ne mijenjaju novac, već uglavnom plaćaju račun karticom. Kada žele da nam ostave bakšiš nemamo načina da to naplatimo, eventualno možemo popiti piće na račun tog gosta. Kroz lokal danas prođe 100 takvih gostiju, koji konobar može u smjeni popiti toliko sokova, kafa ili šta god - ukazao je konobar Darko R.

Bakšiš je dio kulture i tradicije i razlikuje se od zemlje do zemlje. Tako ga u Americi gosti ostavljaju u iznosu od 20 odsto iznosa računa, u Evropi do 15 odsto, u Kini oko tri procenta, dok u Japanu bakšiš ne postoji. U Srbiji i BiH gosti časte konobara uglavnom sa pet do deset odsto od ukupnog računa.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 12.02.2023.

Naslov: Redakcija