Zastava Srbije

SINDIKATI SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA FBIH I HRVATSKE POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

15.02.2022.


Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i najmeštenika u FBiH Samir Kurtović i predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Iva Šušković su Sarajevu potpisali sporazum o saradnji tih sindikata.

Na potpisivanje sporazuma između ta dva sindikata, koja su među najjačim u BiH i Hrvatskoj, kako je rekao Kurtović, čekalo se 30 godina i on predstavlja početak njihove dugoročne i aktivne saradnje.

- Oba sindikata su članice Evropskog sindikata EPSU, a sporazum je bitan posebno za naš sindikat jer ćemo imati priliku da razmjenimo iskustva, informacije i zajedno radimo na budućim projektima u oblasti edukacije, razmjene različitih materijala i drugog. Nas u narednom periodu očekuje reforma javne uprave što je sindikat u Hrvatskoj prošao i vjerujem da će nam njihova iskustva koristiti - rekao je Kurtović napominjući da reforme javne uprave nema bez sindikata.

Sporazum o saradnji, kako je uazala Šušković, značajan je za oba sindikata i razmjenu njihovih iskustava u kolektivnom pregovaranju.

- Prava radnika u svakom pogledu može zastupati samo sindikat. Sindikat je taj koji za radnika pregovara, dogovara materijalna prava, plaće i koji će se zauzeti za radnika – rekla je Šušković.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 11.02.2022.

Naslov: Redakcija