Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VLADA FEDERACIJE BIH: Utvrđeni Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH i o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja


Na sjednici u Mostaru, Vlada Federacije BiH je obvezala sve federalne organe uprave, federalne upravne organizacije i institucije da odmah pristupe provedbi i realizaciji obveza koje proizilaze iz Odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini, koju je donijelo Vijeće ministara BiH. Federalna vlada je zaključila da je to potrebno radi omogućavanja i postizanja što bržeg i učinkovitijeg pristupa Bosne i Hercgovine Evropskoj uniji.

Vlada je utvrdila Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, sačinjen na temelju Strategije reforme mirovinskog sustava u FBiH koju je usvojio Parlament FBiH i Reformske agende. Novoponuđeno zakonsko rješenje uređuje obvezno i dragovoljno osiguranje.

S ciljem stvaranja pretpostavki za pokretanje procedure odobravanja garancija za financiranje projekata izgradnje bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla i bloka 1-350 MW Termoelektrane Banovići, Federalna Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a jedan od njegovih članaka propisuje uvjete za uzimanje organa i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja. Ovo je učinjeno na temelju inicijative koju je Federalnom ministarstvu zdravstva uputila Udruga dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH, u kojoj je, uz ostalo, navedena potreba da kroz Zakon bude osiguran tzv. "pretpostavljeni pristanak".

Data je suglasnost na ovogodišnji Plan poslovanja Ceste FBiH, u kojem je predviđena revizija glavnog, te projekta za tunel "Žaba" na cesti Neum-Stolac.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, Vlada je donijela sedam odluka koje se odnose na braniteljsko-invalidsku zaštitu kroz ovogodišnje transfere.

Prihvativši informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada FBiH je izrazila protivljenje aktivnostima Republike Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. S tim u vezi, Federalna Vlada zahtijeva od Vijeća ministara BiH da, koristeći diplomatske i međunarodno-pravne mogućnosti, poduzme sve aktivnosti za obustavljanje ovih aktivnosti Republike Hrvatske.

Federalna vlada donijela je Odluku o modelu realizacije projekta izgradnje donice autoceste Konjic - Mostar Sjever na Koridoru Vc kojom je utvrđena trasa prema idejnom rješenju koje prolazi dolinom Bijela i kroz planinu Prenj u dužini od 35,16 kilometara između Konjica (petlja Ovčari) i Mostara Sjever (petlja Vrapčići).

Donesena je i Odluka kojom propisuje prenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992.-1995. godina. Sredstva su planirana u Budžetu FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za subvenciju "Energoinvestu" d.d. Sarajevo za plaćanje takse "Gasprom exportu" Moskva u iznosu od 2.500.000 KM.


Izvor: Press služba Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, 12.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772