Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ISPLATA PENALA ZA NEISKORIŠTENA SREDSTVA

15.01.2020.


Bosna i Hercegovina je u proteklih nešto više od 21 godine kreditorima platila više od 56 miliona KM za odobrena, a neiskorištena sredstva. Ne postoji nikakva vrsta odgovornosti za one koji neradom u milionskim iznosima oštete državni proračun. Ovo pitanje bi se pred poslanicima državnog Parlamenta trebalo naći na sjednici zakazanoj za 16. januar.

Iznos naknade koju Bosna i Hercegovina iz godine u godinu plati zavisi od ukupne visine kredita, kao i od dinamike povlačenja novca. Najveći penali plaćeni su 2011., i to 6,9 miliona i 2018. 6,3 miliona maraka.

Iz budžeta Bosne i Hercegovine od 1998. do 2018. godine isplaćena sredstva međunarodnim kreditorima iznose preko 56 miliona maraka. Ove podatke dao je stari saziv Savjeta ministara još u julu prošle godine, kada je pitanje uputio poslanik Saša Magazinović.

"Penale ćemo plaćati uvijek kada kredit uzme neko ko nije spreman i sposoban provesti projekat za koje je i uzeo kredit. To nema veze s aktuelnom političkom situacijom nego za odgovornosti pojedinca u tom trenutku koji moze biti čak i onda kada sve institucije vlasti funkcionišu", istakao je Magazinović.

Jasno je da mora postojati neka vrsta odgovornosti za one koji svojim neradom oštete državni budžet i po nekoliko miliona. Međutim, tu odgovornost ne može preuzeti samo država, ako se uzme u obzir da su krajnji korisnici kredita – lokalne zajednice, kantoni, entiteti, javna preduzeća.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 13.01.2020.

Naslov: Redakcija