Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANjU: Do kraja februara 2020. godine nezaposleni u RS zdravstveno osiguranje mogu ostvariti u Fondu po jednom od 17 osnova

15.01.2020.


Nezaposleni u Republici Srpskoj od prvog januara zdravstveno osiguranje ostvarivaće direktno u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a, a ne preko Zavoda za zapošljavanje. Nezaposlenost više neće biti osnov za prijavu na osiguranje i za svakog će se pojedinačno utvrđivati novi osnov, prema kojem će moći biti zdravstveno osiguran.

U Srpskoj ima 86.000 nezaposlenih građana koji su zdravstveno osiguranje do sada ostvarivali putem evidencije Zavoda za zapošljavanje. Svako od njih sada će morati da dođe u Fond, da bi se prijavio za osiguranje. U FZO RS-a kažu da se sa Poreskom upravom Srpske uveliko radi na pripremi svih procedura da bi se izmjene propisa provele u praksi.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2019) u RS-u utvrđeno je ukupno 17 osnova za prijavu na osiguranje. Prvi put osnova za prijavu na osiguranje može da bude starosna dob, specifična bolest, lice bez prihoda i to pod uslovom da ne postoji nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje.

- Nama je najvažnije da je i zakonom ostavljen prelazni period, do kraja februara 2020. godine, kako bi se razdvojile evidencije nezaposlenih od prava na zdravstveno osiguranje o trošku RS-a, a osiguranici mogli nesmetano da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu. Jedan od razloga da se pređe na ovo novo rješenje je da se spriječe zloupotrebe sistema - ističu u FZO RS-a.

Mnogo je onih, navode u Fondu, koji ostvaruju prihode po raznim osnovama, formalno su nezaposleni ili rade u inostranstvu, a ostvaruju prava na teret osiguranika koji plaćaju doprinose u RS-u. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić ukazao je da je rok za regulisanje zdravstvenog osiguranja nakon izmjena propisa 29. februar.

- Nezaposleni će steći pravo definisano zakonom i ne bi niko trebao da ostane bez zdravstvenog osiguranja ukoliko se javi Fondu zdravstvenog osiguranja u navedenom roku. To je važno i za Ministarstvo i za Fond, koji će sada dobiti jasne podatke o kategorijama stanovnika za koje se ne uplaćuju doprinosi, pa zdravstveno osiguranje ide na teret budžeta Srpske - istakao je Šeranić.


IZVOR: Vebsajt Oslobođenje, Goran Dakić, 12.01.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija