Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija

14.11.2022.


Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja je održana 9. i 10. novembra 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su:

  • Aničić-Zgonjanin Marija, na poziciju predsjednika Okružnog suda u Banja Luci;
  • Močević Slobodanka, na poziciju presjednika Osnovnog suda u Vlasenici;
  • Živković Snežana, na poziciju zamjenika glavnog republičkog javnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske;
  • Bajić Miodrag, na poziciju zamjenika glavnog republičkog javnog tužioca – specijalni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske;
  • Koričić Asmir, na poziciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske.

Na nivou Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, imenovan je:

  • Tomaš Dragan, na poziciju predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 28. novembra 2022. godine.


IZVOR: Vebsajt Visoki sudski i tužilački savjet BiH, 10.11.2022.

Naslov: Redakcija