Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVJET MINISTARA O PRIPREMAMA ODGOVORA NA DODATNA PITANJA IZ UPITNIKA EVROPSKE KOMISIJE, ČIJI JE PREDLAGAČ DIREKCIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE BIH

14.11.2018.


Savjet ministara trebalo bi da razmatra informaciju o trenutnom stanju pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čiji je predlagač Direkcija za evropske integracije BiH.

Na internet stranici Savjeta ministara navodi se da je na dnevnom redu sjednice i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pred ministrima će biti i informacija o rješavanju statusa agenta i zamjenika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o agentu Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava i Kancelariji agenta čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nije još sprovelo odluku Suda BiH koji je ocijenio nelegalnim imenovanje agenta i zamjenika agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, zbog čega je pod znakom pitanja legalitet zastupanja BiH u toj pravosudnoj instituciji.

U Ministarstvu nisu željeli da komentarišu odluku Suda BiH koji je poništio odluku o imenovanju predstavnika agenta u Strazburu Belme Skalonjić i njenog zamjenika Sandre Malešić, jer je utvrđeno da nisu ispunjavale uslove za ove pozicije.

Stav Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je da sudske odluke ne treba komentarisati, nego dosljedno sprovoditi.

Sud BiH je 20. juna donio presudu u korist bivšeg zastupnika BiH Fikrete Ibrahimović, jer je utvrdio da su komisija koja je sprovodila konkurs, a zatim i Odbor za žalbe, povrijedili postupak, a zatim se oglušili o zaključke Savjeta ministara iz 2016. godine kada je naloženo poništavanje konkursa za imenovanje i obnovu postupka.

U drugom upravnom postupku 20. jula donesena je odluka o poništavanju konkursne procedure i utvrđena lista uspješnih kandidata.

Na jednoj od proteklih sjednica Savjeta ministara informacija ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac o ovom problemu nije dobila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, koje je tražilo da bude raspisan novi konkurs, a u međuvremenu da budu imenovani vršioci dužnosti na ovim pozcijama.

Prema pisanju "Večernjeg lista", izdanje za BiH, direktor Agencije za državnu službu Neven Akšamija, blizak SDA, sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac postavio je Skalonjićevu na tu poziciju, kršeći sve procedure, pa čak i stav Savjeta ministara.

Na sjednici Savjeta ministara biće riječi i o Nacrtu sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH, sa Osnovama za pokretanje postupka za zaključivanje navedenog sporazuma.


IZVOR: RTRS, 13.11.2018.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772