Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ODLUKA O KRITERIJUMIMA ZA OCJENU STEPENA RAZVIJENOSTI JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE: Kriterijumi su ostvareni ukupni prihodi registrovanih privrednih subjekata u prethodnoj godini na nivou jedinice lokalne samouprave po stanovniku i ostvareni budžetski prihodi u prethodnoj godini na nivou jedinice lokalne samouprave po stanovniku

14.10.2019.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, usvojili Odluku o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

 

S tim u vezi, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je nova Odluka o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj identična važećoj, odnosno da ima devet kriterijuma.

 

"Naša zakonska obaveza je da svake tri godine Narodnoj skupštini dostavimo ovu odluku na razmatranje. Riječ je o kriterijumima koji su ustanovljeni metodom “I-odstojanja", rekla je Rešićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući navedeni prijedlog Odluke.

 

Ona je navela da su kriterijumi za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave ostvareni ukupni prihodi registrovanih privrednih subjekata u prethodnoj godini na nivou jedinice lokalne samouprave po stanovniku i ostvareni budžetski prihodi u prethodnoj godini na nivou jedinice lokalne samouprave po stanovniku.

 

"Kriterijumi su i stopa nezaposlenosti – procentualno učešće nezaposlenih lica u ukupnoj radnoj snazi na nivou jedinice lokalne samouprave, gustina naseljenosti, broj registrovanih vozila na području jedinice lokalne samouprave u odnosu na onaj u Srpskoj, broj osnovaca u odnosu na broj stanovnika na nivou jedinice lokalne samouprave", kaže Rešićeva.

 

Ona je naglasila da su preostali kriterijumi i opšta stopa prirodnog priraštaja na nivou jedinice lokalne samouprave, broj poslovnih subjekata na nivou jedinice lokalne samouprave u odnosu na ukupan broj poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, te vrijednost izvršenih radova prema vrsti građevinskih objekata i stambena izgradnja na nivou jedinice lokalne samouprave u odnosu na ukupnu vrijednost u Republici Srpskoj.


IZVOR: Vebsajt Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, 10.10.2019.

Naslov: Redakcija