Zastava Srbije

ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KANTONA SARAJEVO: Srednjoškolci više neće morati dostavljati potvrde o redovnom školovanju

14.09.2023.


Učenici s napunjenih 15 godina, tj. srednjoškolci u Kantonu Sarajevo više neće morati u školama uzimati potvrde o redovnom školovanju i dostavljati ih Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS).

Direktor Zavoda Muamer Kosovac i kantonalna ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović (NiP) dogovorili su da škole za učenike s napunjenih 15 godina elektronski dostavljaju podatke o redovnom školovanju. Kako su saopćili iz Zavoda, svi podaci će biti u informacionom sistemu Zavoda. Napomenuli su da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano davanje potvrde o redovnom školovanju.

"Želimo da osiguramo kvalitetnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu. Opredjeljenje menadžmenta Zavoda je razvoj organizacijske kulture kojom se promoviše stručnost, kompetencije i profesionalnost. U komunikaciji i saradnji s resornim ministarstvom dogovorili smo da škole elektronski dostavljaju podatke o redovnom školovanju za učenike s napunjenih 15 godina, direktno Zavodu, da bi olakšali roditeljima, učenicima i školama", izjavio je Kosovac.

Prema njegovim riječima, Intenzivno se radi i već imaju ozbiljne rezultate na unapređenju i razvoju jedinstvenog integralnog informacionog sistema, poboljšanju usluga, optimizaciji troškova i uspostavi učinkovitog sistema nadzora i kontrole.

Zahvalio se svim osiguranicima na primjedbama i sugestijama, za koje je istakao da nastoje uvažiti kako bi zdravstveni sistem bio na višem nivou.

Ministrica Hota Muminović je ukazala da će se saradnjom Ministarstva i Zavoda olakšati procedure, jer su škole u Kantonu Sarajevo svake godine izdavale 20.000 potvrda, saopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 12.09.2023.

Naslov: Redakcija