Zastava Srbije

UTICAJ FORMIRANJA INTEGRISANIH GRANIČNIH PRELAZA NA BIH

14.09.2023.


Na inicijativu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, je u Sarajevu održan radni sastanak u vezi sa formiranjem integrisanih graničnih prelaza.

Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Zajednička ocjena je da bi formiranje integrisanih graničnih prelaza bilo značajan iskorak i omogućilo brži protok ljudi i roba, smanjenje zastoja na graničnim prelazima, te olakšavanje vanjskotrgovinskog prometa i unapređenja poslovanja domaćih privrednika.

Sagovornici su poseban fokus u tom kontekstu stavili na granične prelaze Zupci-Sitnica, Vardište-Kotroman, Rača-Sremska Rača, Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Razgovarano je takođe o unapređenju funkcionisanja malograničnih prelaza za pogranični saobraćaj između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te je dogovoreno da se ovo pitanje intenzivira posredstvom nadležnih mješovitnih komisija za praćenje sporazum o određivanju graničnih prelaza i pograničnom saobraćaju, pri čemu će se zastupati interesi lokalnih zajednica, RS-a i FBiH, te institucija na nivou BiH.

Sagovornici su usaglasili da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, zajednički rade na realizaciji dogovorenih ciljeva, kako bi konačni rezultati bili vidljivi u prvom kvartalu naredne godine.

Na sastanku je dogovoreno i da se ponovo pokrene inicijativa o uspostavljanju redovnih autobuskih linija na relaciji Trebinje – Herceg Novi i Trebinje – Dubrovnik, na osnovu iskazanih potreba lokalnog stanovništva. Zaključeno je da će ovim biti deblokiran višegodišnji zastoj u realizaciji inicijative, koji je prouzrokovan čestim promjenama političkih okolnosti u zemljama regije, ali i političkim nerazumijevanjem u BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 09.09.2023.

Naslov: Redakcija