Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UGOSTITELJSTVU RS: Predviđeno je da je umjesto dosadašnjih 45 dana roka za prijavu gosta, pružalac usluga smještaja sada dužan odmah po dolasku turistu prijaviti u sistem

14.09.2023.


Trebinje će u budućnosti riješiti brojna pitanja iz domena turizma i ugostiteljstva, od naplate dažbina kada je riječ o lokalnim i republičkim dažbinama, ali i ostvarivanje benefita svih onih koji žive od ovih djelatnosti.

Ovo je zaključeno u trebinjskoj Gradskoj upravi nakon sastanka gradonačelnika Mirka Ćurića i njegovih saradnika sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem.

Šulić je precizirao da će mnoge nedoumice riješiti novi Zakon o ugostiteljstvu čiji će se nacrt uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine RS, a prijedlozi za novi zakon su u Vladu stizali i iz Trebinja, ali i drugih gradova Srpske, što bi trebalo unaprijediti turizam u svim sredinama u kojim se ozbiljnije bave ovom djelatnošću.

- U svrhu pripreme naših turističkih radnika za predstojeću turističku zimsku i ljetnu sezonu ćemo upravo u Trebinju, 5. i 6. oktobra organizovati veliku konferenciju Ček in sa ciljem poboljšanja obrazovnog sistema vezanog za ugostiteljstvo i turizam, ali ćemo imati i razgovore o tome kako da se bolje brendiraju sva turistička mjesta u Srpskoj - ukazao je Šulić.

Dodaje da je ključni dio novog zakona centralni informacioni sistem kojim je predviđeno da je, umjesto dosadašnjih 45 dana roka za prijavu gosta, pružalac usluga smještaja sada dužan odmah po dolasku turistu prijaviti u sistem.

- To je ogroman problem i za lokalnu i za republičku turističku organizaciju, pa će novim sistemom i Poreska uprava i inspekcijske službe, te turističke organizacije, moći vidjeti u svakom trenutku popunjenost bilo kojeg smještajnog kapaciteta u Republici Srpskoj i na taj će način inspekcijske kontrole biti usmjerene upravo prema onima koji krše zakone - kazao je Šulić, pojašnjavajući da će novim zakonom biti pokrivena i fizička lica tako što oni koji imaju dvije i više smještajnih jedinica neće kao do sada plaćati paušal, već će i oni plaćati boravišne takse po broju noćenja.

Napominjući da je upoznat sa činjenicom kako su u Trebinju sa ekspanzijom turizma jako porasle i cijene, Šulić je rekao da su visoke cijene u kafićima i restoranima poslovna politika ugostitelja na koje se može samo apelovati, ali i oni sami postaju svjesni manjeg prometa, pa se očekuju smanjenja, a ako se to ne desi Ministarstvo razmišlja da se uvode mjere poput hrvatske rivijere na kojoj domaći gosti imaju jednu, a turisti drugu cijenu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tvrdi da će dugoročno svi biti uspješniji sa određenim izmjenama u Zakonu o turizmu, gdje će se pružaoci usluga više prijavljivati, ali će se i njima samim vraćati jedan dio dobiti od turizma koji u Trebinju postaje sve veći.

- Naš cilj je da se ovim zakonom izjednače svi i da oni koji ostvaruju veći broj noćenja i imaju više stanova moraju izdvajati i više naknade, dok oni koji rentaju jedan stan mogu nastaviti plaćanje paušalom kao i do sada, u koju svrhu i mi nastavljamo sa ranije započetom praksom apela za prijave gostiju, ali ćemo im sa svoje strane, u vidu određenih benefita, vratiti dio uloženih sredstava - istakao je Ćurić, pojasnivši da i dalje u opciji ostaju ranije najavljena uvođenja kartica koje su uveli neki ugostitelji, ali i drugi vidovi podrške.

Kaže da se razgovaralo i o inicijativi da se limitiraju doprinosi za ugostiteljstvo, da se značajno povećaju plate kako se ne bi odlivala radna snaga, a apeli se mogu zamijeniti i ograničenjem procenta marže.

- Razgovarali smo i na temu izdavanja fiskalnih računa, jer na žalost, imamo sve manje ugostiteljskih objekata koji ih izdaju, tako da je naš prijedlog upućen ministru bio i opcija da se na svakom stolu u ugostiteljskim objektima na cjenovnicima ili na drugi način gost informiše da je dužan platiti račun samo ako mu izdaju fiskalni - pojasnio je Ćurić.

Na sastanku je iznesen i podatak da je u Trebinju i ove godine zabilježen rekordan broj turista i da će se do kraja godine ostvariti preko 200.000 noćenja.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 12.09.2023.

Naslov: Redakcija