Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O POREZU NA DOPRINOSE I O POREZU NA DOHODAK: Poslodavci se zalažu da se izmjenama reguliše stopa oporezivosti na dohodak kako bi se stvorio balans između onih sa manjom i većom platom. Traže da se oporezuje topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju


  • IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O POREZU NA DOPRINOSE I O POREZU NA DOHODAK: Poslodavci se zalažu da se izmjenama reguliše stopa oporezivosti na dohodak kako bi se stvorio balans između onih sa manjom i većom platom. Traže da se oporezuje topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju

Onaj ko ima platu veću od hiljadu mnogo lakše može podnijeti porez od 100 KM, u odnosu na onoga koji ima platu 500 maraka, ističu iz Udruženja poslodavaca.

Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije BiH je na vanrednoj sjednici razmatralo izmjene i dopune dva zakona - o dohotku i doprinosima. Razlog zakazivanja sjednice jeste uredba kojom je prolongirano uvođenje poreza na plate, koja ističe 3. oktobra, a što poslodavci opet žele prolongirati do januara.

Zahtijevaju da se izmjenama reguliše stopa oporezivosti na dohodak kako bi se stvorio balans između onih sa manjom i većom platom.

- Mi jesmo za oporezivanje, ali da ono u prvoj fazi bude neutralno i za poslodavce i radnike i za Vladu, fondove i budžete. Opasnost je što će najveći teret podnijeti radnici u realnom sektoru, jer onaj ko ima platu preko hiljadu mnogo lakše može podnijeti porez od 100 KM, u odnosu na onoga koji ima platu 500 KM - istakao je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca.

Predloženo je da se izmjene Zakona o doprinosima usvoje do kraja oktobra, a da primjena počne od 1. januara 2017.

- Zatražili smo i da se Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak ("Sl. novine FBiH", br. 52/2016) prolongira, odnosno da se stavi u zakonski okvir. Vlada FBiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa, dodao je Smailbegović.

Budući da su sindikalci spremni podržati smanjenje doprinosa radi zadržavanja nivoa zaposlenosti pogotovo u realnom sektoru, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je istakao da bi bili za to da se oporezuje topli obrok, prevoz i regres i da to bude osnovica za penziju.

- Treba oporezovati i neke druge veoma bitne stvari u društvu, od poreza na luksuz, viška imovine, a ni po koju cijenu ne bi trebalo da se smanjuje dostignuti nivo prava radnika kroz dosadašnji nivo koji imaju - naveo je Bajramović.

Radi se o dva bitna zakona, to je Zakon o porezu na doprinose i Zakon o porezu na dohodak.

- Predložili smo da se promijene dva zakona, Zakon o porezu i Zakon o dohotku i taj Pravilnik čija primjena će početi od 03. oktobra 2016. godine, da se sve skupa počne primjenjivati s prvim januarom, a da se ta procedura prolongira kako bismo svi prilagodili svoj sistem. To bi značilo oporezivanje poreskih naknada, uz smanjenje poreske stope, uz poštivanje neutralnosti - rekao je Smailbegović.

Zaključio je da socijalni partneri, sindikati i poslodavaci, zajedno sa Vladom i Ministarstvom finansija koje je zaduženo za izradu zakona, učestvuju i pokušaju pomoći da se dođe do što kvalitetnijih akata kako bi se što ravnomjernije rasporedio teret i da bi došlo do stabilizacije fondova i novih zapošljavanja.

Izvor: Vebsajt Oslobođenje, 10.09.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772