Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZVJEŠTAJ ORGANIZACIJE „FREEDOM HOUSE“: BIH je djelomično slobodna zemlja

14.08.2020.


Američka organizacija Freedom House redovno objavljuje izvještaj o stanju sloboda u svijetu. U sažetku analize vezane za parametar „Postotak i stanje demokratije“ u BiH, koji je potpisao Aleksandar Bezar, navodi se da je 2019. godinu u Bosni i Hercegovini (BiH) obilježilo još jedno razdoblje postizbornog političkog zastoja.

- Građani su gotovo svakodnevno bili izloženi etnonacionalističko-populističkoj retorici, hraneći se usput strahom od drugog potencijalnog sukoba. U praksi je ova retorika služila samo pronalaženju pukotina u sve osiromašenijem i preopterećenijem društvu, a političari nisu pokazali nikakvog interesa za razvoj planova za rješavanje najvažnijih pitanja u zemlji - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se kaže da se ova tendencija najbolje oslikava u višemjesečnoj drami zbog nedostatka vlade na državnom niovu nakon općih izbora 2018. godine, tokom kojih su čelnici iskoristili svaku priliku za uzdizanje pitanja od etnonacionalne važnosti.

Prema parametru „Postotak i stanje demokratije“ Bosna i Hercegovina je dobila ocjenu 38.62 od mogućih 100, što je neznatan pad u odnosu na prošlogodišnjih 39. Prema ukupnom skoru BiH je kao i u ocijenjena kao djelomično slobodna zemlja sa 53 od 100 bodova.

Kao pozitivan primjer navodi se održavanje LGBT parade u septembru 2019. godine u Sarajevu, uprkos otporu dijelova društva.

Navodi se da su novinari i u 2019. godini nastavili trpiti napade i pritiske, te da i pored procesuiranja napada na novinara Vladimira Kovačevića, fizički napadi na novinare polako postaju prihvatljiv oblik izražavanja.

U izvještaju se spominje i svojevrsna diplomatska blamaža kada je BiH Evropskoj uniji poslala nepotpune odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK) vezano za dobijanje kandidacijskog statusa za našu zemlju. Ovaj neuspjeh potaknuo je mišljenje EK o napretku BiH u procesu pridruživanja EU, što je razjasnilo da status kandidata za našu zemlju koji su najavljivali lider nije ništa drugo do neumjesan san.

Zbog loše situacije u zemlji, mnogi građani, ističe se, vide emigraciju kao jedino rješenje za brojne probleme s kojima se suočavaju u bh. društvu.

Na kraju analize zaključuje se da je tokom 2020. godine teško očekivati značajnije poboljšanje stanja u Bosni i Hercegovini:

- Može se očekivati da će čokalni izbori zakazani za kraj 2020. zauzeti sva druga područja javnog života, iako u mnogo manjem opsegu nego na predstojećim općim izborima 2018. godine. Uz to, budući da su se politički zastoji pokazale učinkovitim u poticanju etnonacionalističkih programa, ne bi bilo iznenađujuće vidjeti da se takve prepreke ponavljaju u narednom razdoblju - piše u Izvještaju.

Upozorava se da iako pitanje članstva u NATO-u ostaje jedno od gorućih u društvu i izvor političkih sukobljavanja, entuzijazam prema EU gotovo je potpuno zamro, zbog čega se država okreće drugim stranim partnerima. Zbog toga je teško identifikovati bilo kojeg vanjskog igrača koji bi mogao preuzeti aktivnu ulogu u izvlačenju BiH iz njenog trenutnog utora.


IZVOR: Avaz, 12.08.2020.

Naslov: Redakcija