Zastava Srbije

KONAČNA ODLUKA O POČETKU ŠKOLSKE GODINE NA UNIVERZITETU U SARAJEVU BIT ĆE DONESENA U SEPTEMBRU

14.08.2020.


Situacija s koronavirusom se mijenja iz dana u dan, naša odluka mora pratiti preporuke epidemiologa i epidemiološku situaciju, kaže Hodžić

Studenti u Sarajevu će u oktobru najvjerovatnije zauzeti svoje klupe na fakultetima, ali ne na onaj način kako je to bilo do sada, kazala je za „Avaz“ prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu.

Kako je pojasnila Hodžić, Senat Univerziteta još nije donio odluku. Konačno rješenje za početak školske godine bit će doneseno na prvoj sjednici u septembru.

- Situacija s koronavirusom se mijenja iz dana u dan, naša odluka mora pratiti preporuke epidemiologa i epidemiološku situaciju. Još razmišljamo kako organizirati nastavu na fakultetima. Ukoliko situacija do oktobra ostane ovakva kakva je danas, mi smo skloniji da se nastava odvija u nekom kombiniranom tipu - istakla je Hodžić.

Dodala je da će kombinirani tip zahtijevati odluku svih nastavnih vijeća na fakultetima.

- Dominantno bi se radilo na tome da se nastava odvija u učionicama. Ali to bi podrazumijevalo da se prave novi rasporedi, pored toga što bi se, ipak, i značajan dio nastave održavao online. S tim da bi ona nastava koja bi se odvijala u učionicama bila još kvalitetnija, jer bi se odvijala u malim grupama, uz poštivanje epidemioloških mjera - naglasila je Hodžić. 

Prema njenim riječima, u septembru se Univerzitet sprema za još dva ispitna termina, a studenti su tražili i produženje školske godine i još jedan ispitni rok.

 

- Ipak je rano govoriti o tome, jer nastava počinje prvog ponedjeljka u oktobru, dakle Senat će imati dovoljno vremena da u septembru donese neophodne odluke - kazala je Hodžić.


IZVOR: Avaz, 12.08.2020.

Naslov: Redakcija