Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

INSPEKCIJA PORESKE UPRAVE RS USTANOVILA UTAJU POREZA U IZNOSU OD POLA MILIONA MARAKA

14.08.2020.


Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Republičkom javnom tužilaštvu izvještaj protiv odgovornog lica pravnog subjekta iz Pala zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetilo budžet Srpske za 532.187 KM, saopšteno je iz Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da su inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u Sektoru za kontrolu istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Srpske tužilaštvu podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu utaja poreza i doprinosa u sticaju sa krivičnim djelom nezakonito postupanje u privrednom poslovanju protiv tog lica jer je od 1. marta 2017. do 28. februara 2018. godine izdalo nalog da se izvrše neto isplate u iznosu od 962.577 KM za više lica po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima.

- Provjerama je utvrđeno da je riječ o licima koja imaju stalni radni odnos, a na navedene neto isplate se ne vrši tačan obračun poreza i doprinosa na lična primanja s ciljem izbjegavanja tačnog obračuna i plaćanja propisanih poreskih obaveza. U poslovnim knjigama i evidencijama prikazan je daleko manji obračun poreskih obaveza i na taj način izbjegnuto je obračunavanje i plaćanje propisanih poreskih obaveza za navedeni period u iznosu od 532.187 KM - pojašnjavaju iz Poreske uprave.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske i u narednom periodu će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.


IZVOR: RTRS,13.08.2020.

Naslov: Redakcija