Zastava Srbije

VLADA KS FORMIRA KOMUNALNU POLICIJU

14.07.2021.


Vlada Kantona Sarajevo najavila je formiranje komunalne policije koja će nadgledati i eventualno sankcionisati sve one koji nepropisno odlažu smeće i rade druge prekršaje iz oblasti komunalne čistoće.

Kako su rekli iz Vlade KS, Operativni tim formiran s ciljem poboljšanja čistoće javnih površina i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu, počeo je sa akcijom uklanjanja nepropisno odloženog otpada.

"Akciju provode mobilni timovi preduzeća Rad i Park. Akcija će trajati sve dok se grad i ulice ne dovedu u red", kažu iz Vlade KS.

Uporedo se radi na uređenju zakonske regulative kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile.

"Pripremamo potrebnu dokumentaciju za formiranje komunalne policije koja će zavesti red u oblasti komunalne čistoće. Građanima ćemo biti na raspolaganju da provodimo zakonske obaveze, ali i da sankcionišemo one koji se ponašaju necivilizovano i bacaju otpad na nedozvoljena mjesta. Građani nam putem viber broja 062/002244 trebaju prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju. Ne smije proći više od dva sata od njihove prijave, a da ekipe ne izađu na teren", rekao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

Počelo je i intenzivno pranje i dezinfekcija ulica, kao i dezinfekcija svih dječijih igrališta u gradu, dok je svim upraviteljima i vlasnicima privatnih i poslovnih objekata naloženo da po hitnom postupku provedu deratizaciju.

Hadžiahmetović je početkom naredne sedmice najavio zapošljavanje dodatnih 100 sezonskih radnika za komunalna preduzeća Rad i Park kako bi se pojačao broj ekipa na terenu.

"Operativni tim ima zadatak da vrši sistemski nadzor, koordinaciju i praćenje poslova iz oblasti čistoće, a čine ga predstavnici komunalnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog ministarstva", dodao je Hadžiahmetović.


IZVOR: Vebsajt Klix, 11.07.2021.

Naslov: Redakcija