Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvijen Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj


  • NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvijen Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj

13. jula 2016. godine Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je usvojila Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj, kojim se uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa.

Za Zakon je glasalo svih 66 prisutnih narodnih poslanika.

Ovaj Zakon Vlada Srpske uputila je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine.

Zakon definiše da rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku Republike Srpske prema Programu obrade podataka koji će donijeti Zavod u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Rezultati popisa objaviće se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, a Zavod je obavezan da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Po usvojenom Zakonu, upravni nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona i propisa donesenih na osnovu njega vrši Ministarstvo finansija.

Ustavni osnov za donošenje Zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj sadržan je u članu 3. Ustava Republike Srpske, kojim je propisano da Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije.

Cilj donošenja ovog Zakona je objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske. Razlog za donošenje Zakona po hitnom postupku je činjenica da je Agencija za statistiku BiH 30. juna 2016. godine objavila podatke na osnovu nezakonitog Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, a navedni podaci, koji su evidentno nezakoniti i netačni, objavljeni su i za teritoriju Republike Srpske.

Za Zakon nisu glasali poslanici Koalicije "Domovina", koji su odmah na početku napustili sjednicu parlamenta.

Izvor: Press služba Skupštine Srpske, 13.07.2016.