Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA O PENZIJSKO-INVALIDSKOM OSIGURANJU FBIH: Penzioneri koji su redovno otišli u penziju, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave penzije

14.06.2024.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unapređenju prava penzionera i osiguravanju pravednog i transparentnog penzijskog sistema. Istaknuto je da ovo zakonsko rješenje prvenstveno ima za cilj usklađivanje postojećih praksi sa pravnim okvirom, te formalno priznanje prava penzionera u skladu sa odlukom Ustavnog suda FBiH.

- Ovaj zakon uključuje prepoznavanje i formalno priznavanje presude Ustavnog suda koja je već godinu dana u primjeni, te u praktičnom smislu ne donosi nove promjene. Osim toga, važno je istaknuti da obustava invalidskih i porodičnih penzija, o čemu se u medijima pokrenula diskusija, postoji već najmanje 40 godina, praktično od samog početka penzijskog sistema, te ostaje nepromijenjena usvajanjem izmjene i dopune Zakona o PIO - pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Jedna od značajnijih novina, kazao je ministar, odnosi se na mogućnost rada penzionera.

- Naime, iako je penzionerima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave penzije, ovom izmjenom Zakona, penzioneri koji su redovno otišli u penziju, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave penzije, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda. Usvajanje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PIO predstavlja korak naprijed u priznavanju prava penzionera i osigurava da se postojeća praksa uskladi sa pravnim okvirom. Federacija Bosne i Hercegovine time potvrđuje svoju posvećenost unapređenju prava penzionera i izgradnji pravednog i transparentnog penzijskog sistema - navodi se i saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 12.06.2024.

Naslov: Redakcija