Zastava Srbije

U BIH I DALJE PROBLEM NEIZVRŠAVANJE ODLUKA O ZAŠTITI USTAVNOSTI USTAVNOG SUDA BOSNE I HERCEGOVINE

14.06.2023.


Veliki broj odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine se izvršava, ali značajan broj, posebno odluka koje se odnose na zaštitu ustavnosti i koje imaju političke i pravne posljedice, ne izvršavaju se duži niz godina - potvrdila je danas novinarima predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Ona je to kazala uoči otvaranja konferencije o temi "Izvršavanje odluka Ustavnog suda u BiH" koja je održana na Jahorini, na kojoj će se sagledati situacija s neizvršavanjem odluka Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće te omogućiti partnerski dijalog i ponuditi konkretne odgovore i rješenja, što bi moglo donijeti napredak.

Ona je izrazila razočarenje prema predstavnicima zakonodavne vlasti, jer se mali broj njih odazvao pozivu, kao da sebe nisu prepoznali u ulozi koju imaju u oblasti izvršenja odluka Ustavnog suda.

Navela je da je Ustavni sud BiH bio suočen s brojnim problemima u posljednjem periodu, ali bez obzira na to, na dvije plenarne sjednice riješili su 539 predmeta.

Iznoseći preliminarne podatke iz godišnjeg izvještaja odluka Ustavnog suda o izvršenju, odnosno neizvršenju odluka, Galić je naglasila da su izdali 984 naloga za izvršenje, a gotovo 80 posto njih odnosi se na kršenje prava u razumnom roku i naknadu nematerijalne štete.

- Pet odluka je iz zaštite ustavnosti i one nisu izvršene, za devet odluka iz apstraktne kontrole će se predložiti da se skinu s liste jer rješenje u sedam odluka kojima je dat nalog za izvršenje, osporeni zakon ili neke odredbe zakona stavljene su van snage ili je Ustavni sud odredio drugačiji način izvršenja - pojasnila je.

Nalog za izvršenje dat je za 676 predmeta iz apelacijske nadležnosti, 551 odluka je izvršena, za 30 odluka će se predložiti skidanje s liste, jer su odluke djelomično izvršene, ne mogu se izvršiti ili apelanti onemogućuju njihovo izvršenje.

Od 67 odluka iz apelacijske nadležnosti, 61 se odnosi na vojne stanove, a o daljem postupanju morat će se razgovarati i uslaglasiti s Uredom pred Evropskim sudom za ljudska prava jer izvršenje podliježe kontroli Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Ukupan broj odluka koje Ustavni sud BiH primi je gotovo 5.500 predmeta i u prethodnim razdobljima rješavao je 5.000 predmeta u roku od godinu i po i Galić kaže da se može reći da se veliki broj odluka Ustavnog suda izvršava.

Upozorila je i na postupanje Tužilaštva BiH kojem je od 2000. godine do danas Ustavni sud dostavio 24 predmeta iz apstraktne kontrole i donio rješenje o neizvršenju, ali je Tužilaštvo BiH u 11 predmeta donijelo naredbu o neprovođenju istrage, dok o ostalima nema obavijesti o postupanju.

Iako su, kaže Galić, izloženi političkim pritiscima, Ustavni sud ne podliježe njima i profesionalno rade i donose odluke, ali ti pritisci su i u vezi s izborom dvoje sudija, jer od avgusta 2022. godine nadležne zakonodavne vlasti nisu izabrale sudije, što je vrsta pritiska.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) naglasio je da je rad pravosuđa itekako važan u kontekstu integracije BiH u Evropsku uniju te je najavio da će se saradnja u narednom periodu intenzivirati, posebno uzimajući u obzir teške uvjete u kojima Ustavni sud radi.

Kaže da je ova tema toliko važna za EU integracije, jer u svakom demokratskom društvu mora biti krajnja instanca i to nije ni izvršna ni zakonodavna vlast nego je to je pravosuđe, a Ustavni sud BiH kao najviši sud u BiH ima veliki značaj.

- Zato je važno da se odluke poštuju, jer to ima implikacije na cijelo društvo. Nisu u pitanju samo tehničke stvari, nego su tu političke posljedice i posljedice na sve građane u BiH, ali kada su u pitanju odluke iz oblasti ustavnosti većina njih zahtijeva političku volju - poručio je Sattler.

Podsjetio je da je važno za zemlju koja želi biti dio EU da ima funkcionalno pravosuđe, dodajući da su 16 ili 17 predmeta koji nisu izvršeni, a u vezi su s ustavnosti, u nadležnosti u svih nivoa vlasti bez izuzetka.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Dnevni avaz., 13.06.2023.

Naslov: Redakcija