Zastava Srbije

ETIČKI KODEKS PARLAMENTA FBIH: Zastupnici u zastupničkom ubuduće će biti finansijski sankcionisani za neopravdane nedolaske na sjednice i njihovo napuštanje prije završetka

14.06.2022.


Zastupnički dom Federalnog parlamenta broji 98 zastupnika. Od početka ovog mandata, koji se već privodi kraju, niti na jednoj sjednici nisu prisustvovali svi. U prosjeku ih bude oko 75. Neki od njih ne trude ni opravdati svoje odustvo. A i zašto kada će njihova primanja biti ista - došli ili ne.

Usvajanjem etičkog kodeksa ova situacija mogla biti donekle biti promijenjena. Ako uzmemo o obzir da su parlamentarana primanja za mnoge jedini motiv zašto su tu. Od naredne sjednice dobijat će samo dio paušala ukoliko sjednici ne budu pristvovali ili je napuštali prije vremena. A sa šest mjeseci umanjenog paušala bit će kažnjeni ukoliko se tri puta uzastopno za zasjedanju ne pojave. Nije to mnogo novca, ali može biti dobra poruka.

"Paušal u Federalnom parlamentu je oko 660 KM, tako da ako se ukine ili smanji to neće sada biti neka prevelika ušteda za federalni budžet, ali dobro je da se malo klima mijenja da se razmišlja o tom nekom vidu sankcija za neki neodgovoran rad”, navodi novinarka CIN-a Milena Mitrović.

A neodgovornosti izabranim dužnosnicima ne manjka. Izostanci, napuštanje sjednice svjesno prije vremena da  za neku tačku dnevnog reda ne bi glasali iz određenog interesa. Sve to nerijetko je dovodilo do prekida sjednica zbog nedostatka kvoruma.

“Dešava nam se da vrlo često, pogoto kada su u pitanju radna tijela, nema kvoruma jer se većina nije odazvala. Tako pravimo trošak i parlamentu i ono sve što znači organizacija jedne sjednice za one ljude koji su došli, a efekata nema nikakvih”, navodi Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

“Na glasanju za dnevni red nije bilo 20 ljudi koji nisu opravdali svoje odsustvo”, ističe Adis Arapović, nezavisni zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

A bit će plaćeni kao da su bili. Sumama o kojima brojni građani BiH, koji svaki dan idu na posao, mogu samo maštati. Iznadprosječne plate zastupnika uglavnom su nezarađene, jer zasjedaju jednom mjesečno u najboljem slučaju, a vrlo često po dva cijela mjeseca ne bude sjednica.

“Oko 3.000 KM, ali na to ima mnoštvo nekih naknada kao što je naknada za prijevoz, naknada za koroštenje vozila, regres koji je u Federalnom parlamentu veći nego u Državnom – u Federalnom je oko 500, u Državnom oko 300 KM. Tu su i naknade za smještaj, za odvojen život”, ističe Mitrović.

Za razliku od Državnog parlamenta, u kojem nema volje za usvajanje ičega sličnog, na federalnom nivou određeni iskorak, ma koliko bio mali, nepravljen je. No, za ovaj mandat kasno jer do izbora u najboljem slučaju možemo očekivati najviše tri sjednice.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Federalna TV, 12.06.2022.

Naslov: Redakcija