Zastava Srbije

IZMJENE ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU: Osigurati odgovornost i transparentnost nosilaca pravosudnih funkcija

14.06.2022.


Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine ponovno je pokrenulo inicijativu za izmjenama Zakona o VSTV-u kojim bi se zaštitio integritet pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Inače, ranije su izmjene ovog Zakona pale na Domu naroda Bosne i Hercegovine. Iz državnog Ministarstva pravde, nakon sastanka sa predsjednikom VSTV-a Halilom Lagumdžijom obećano je da će tekst izmjena Zakona uskoro ići u proceduru prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ponovo nema sistemske reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini budući da u Domu naroda nisu usvojene izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, a koje su započete još 2019. godine.

Ovim zakonom se trebala osigurati odgovornost i transparentnost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući i članove Vijeća, a sve zbog ozbiljnog slabljenja integriteta pravosuđa tokom proteklog perioda.

Ponovo je VSTV inicirao nove izmjene za koje su poručili da su neophodne jer bi u protivnom rad ove institucije u budućnsoti bio ugrožen, budući da je Republika Srpska usvojila svoj Nacrt zakona o VSTV-u koji ide u smjeru pravljenja paralelnih struktura u pravosuđu i stvaranja potpune pravne nesigurnosti. Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine poručuju da intenzivno rade na novom tekstu zakona koji se odnosi na integritet VSTV-a.

Ministartvo pravde Bosne i Hercegovine i dalje kontinuirano radi na izradi teksta koji će, kao i prethodni koji smo sačinili, ispuniti navedeni zahtjev, gdje ćemo barem u jednom dijelu ispuniti zahtjeve koje je EU stavila pred nas.

Vlasti u Bosni i Hercegovini još jednom su potvrdili svoju neopredijeljenost na evropskom putu i još jednom obaranjem ovog reformskog zakona u Domu naroda Bosne i Hercegovine pokazale da ne žele izgubiti političklu kontrolu nad radom pravosudnih institucija, poručuju iz Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 13.06.2022.

Naslov: Redakcija