Zastava Srbije

ODLUKA O PROPISIVANJU DODATNIH USLOVA ZA ULAZAK STRANACA U BIH: Stranac može ući u BiH ukoliko na graničnom prelazu BiH, između ostalog, predoči negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 časova

14.06.2021.


Stranac koji ispunjava uslove za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima ("Sl. glasnik BiH", br. 88/2015 i 34/2021), može ući u BiH ukoliko na graničnom prelazu BiH, između ostalog, predoči negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 časova.

Ovo se odnosi na strance koji dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, treba PCR test koji nije stariji od 72 časa do dolaska na granični prelaz BiH.

To je definisano odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, koju je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio Savjet ministara, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Sljedeći dokaz je potvrda o vakcinisanju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu vakcine protiv kovida 19. Ili je vakcinisana jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prelaz BiH, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Dokaz je i potvrda izdatu od ljekara da je osoba prebolila kovid 19 u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH. U državu mogu ući djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja, ako isti posjeduju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, odnosno potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu da je prebolio kovid 19 – saopštili su iz Granične policije BiH.

Pomenutom odlukom obuhvaćeni su i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u BiH nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Uslov je da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 časova od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca. Tu su i stranci državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača, u okviru izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH dostaviti Graničnoj policiji BiH – ističu iz Granične policije BiH i podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR ili brzog antigenskog testa ili potvrde o vakcinisanju, odnosno o preboljelm kovidu 19.

Ova odluka se na graničnim prelazima primjenjuje od 11. juna ove godine.


IZVOR: Srpska info, Maja Radoja, 12.06.2021.

Naslov: Redakcija