Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

ZAKON O DOPUNI ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U INSTITUCIJAMA PRAVOSUĐA RS: Službeniku Sudske policije i policajcu u kazneno-popravnim ustanovama sa srednjom i višom stručnom spremom utvrđuje se pravo na dodatnu naknadu u iznosu od 10 odsto prosječne plate u Ministarstvu unutrašnjih poslova ostvarene u proteklom mjesecu, jednako kao i za policijske službenike

14.06.2019.


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su Zakon o dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske – po hitnom postupku.

Zakonom se službeniku Sudske policije i policajcu u kazneno-popravnim ustanovama sa srednjom i višom stručnom spremom utvrđuje pravo na dodatnu naknadu u iznosu od 10 odsto prosječne plate u Ministarstvu unutrašnjih poslova ostvarene u proteklom mjesecu, jednako kao i za policijske službenike zaposlene u MUP-u Republike Srpske.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je, obrazlažući ovaj zakon u parlamentu, rekao da je razlog donošenja dopune ovog akta proizašao iz potrebe da se izjednači i uskladi status ovlaštenih službenih lica u institucijama pravosuđa Republike Srpske sa statusom policijskih službenika u MUP-u sa srednjom i višom stručnom spremom.

"Ovi ljudi u policiji i pravosuđu rade odgovorne i složene poslove i cilj je da budu izjednačeni. Nadam se da će poslanici podržati ovaj zakon", rekao je Kasipović.

On je podsjetio da je Vlada Srpske zaključkom iz aprila 2019. godine dala saglasnost za pokretanje procedure donošenja ovog zakona, uz napomenu da je u institucijama pravosuđa Srpske, KPU i Sudskoj policiji trenutno zaposleno 635 policajaca i službenika sudske policije sa srednjom i pet sa višom stručnom spremom.

On je rekao da će u vezi sa donošenjem ovog zakona ukupni troškovi biti na nivou 1,5 miliona KM godišnje.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS i Nezavisne, 12.06.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija