Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLATAMA ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE: Izmjene Zakona se odnose na nazive radnih mjesta, a u okviru postojećih platnih grupa i koeficijenata, kako bi se adekvatno uredio način utvrđivanja plata, naknada i ostalih ličnih primanja zaposlenih. Propisano da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio, odnosno propisana je mogućnost uvećanja osnovne plate, kao i umanjenje osnovne plate u zavisnosti od raspoloživih sredstava i postignutih rezultata rada

14.06.2017.


U okviru 19. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske poslanici razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su u MUP-u izvršene organizacione promjene u smislu osnivanja policijskih uprava, umjesto ranijih centara i stanica javnih bezbjednosti, zbog čega su neophodne izmjene i Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 31/2014 i 116/2016).

Lukač je rekao da su navedene promjene pozitivno uticale na efikasnost i kvalitet rada MUP-a i lakše ostvarivanje prava građana, a istovremeno je usklađena organizaciona struktura Ministarstva sa drugim resornim ministarstvima u regionu.

"Izmijenjen je i naziv određenih radnih mjesta i sistematizovana su nova radna mjesta u Ministarstvu, zbog čega se ukazala potreba za izmjenom Zakona, koja se odnosi na nazive radnih mjesta, a u okviru postojećih platnih grupa i koeficijenata, kako bi se adekvatno uredio način utvrđivanja plata, naknada i ostalih ličnih primanja zaposlenih", rekao je Lukač, obrazlažući Prijedlog zakona.

On je dodao da je radi stimulacije i postizanja efikasnijeg i kvalitetnijeg rada zaposlenih u Ministarstvu propisano da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio, odnosno propisana je mogućnost uvećanja osnovne plate, kao i umanjenje osnovne plate u zavisnosti od raspoloživih sredstava i postignutih rezultata rada.

Lukač je naveo da je data mogućnost da osnovna plata može da sadrži i varijabilni dio do 10 odsto za umanjenje ili uvećanje osnovne plate, u zavisnosti od postignutih rezultata u radu, a u skladu sa budžetom organizacione jedinice Ministarstva.

"Osim toga, predlaže se i dodatna naknada u iznosu od 10 odsto osnovne plate policajcu specijalisti sa srednjom stručnom spremom", rekao je Lukač.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 13.06.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija