Zastava Srbije

RASPISAN KONKURS ZA IZBOR PREDSJEDNIKA I ČLANOVA FISKALNOG SAVJETA


Republike Srpska bi uskoro trebalo da dobije fiskalni savjet, jer je raspisan konkurs za izbor predsjednika i članova tog tijela.

Fiskalni savjet čine predsjednik i dva člana, a na prijedlog predsjednika RS poslije obavljene konkursne procedure na petogodišnji mandat ih imenuje Narodna skupština. Kandidati za te pozicije moraju biti državljani RS i imati zvanje master, magistar ili doktor nauka iz oblasti ekonomskih nauka. Uslov su i objavljeni naučni radovi iz oblasti makroekonomije, mikroekonomije, fiskalne politike, javnih finansija ili računovodstva, najmanje deset godina radnog iskustva i najmanje pet godina iskustva u oblasti javnih finansija. Isključujući uslovi su javna funkcija i bilo koja vrsta povezanosti sa budžetskim korisnicima i političkim partijama.

U Ministarstvu finansija RS su istakli da je fiskalni savjet nezavisni organ, koji će ocjenjivati kredibilitet fiskalne politike i biti odgovoran Narodnoj skupštini.

- Deficit i rast javnog duga podstakli su mnoge zemlje da izvrše dodatnu fiskalnu konsolidaciju, što je imalo za posljedicu uvođenje fiskalnih pravila u zakone kojima je uređen budžetski sistem ili donošenje novih zakona kojima su definisana budžetska pravila. S ciljem unapređenja ukupnog sistema javnih finansija i uvođenja dodatne fiskalne odgovornosti za sve koji troše javni novac i sve nivoe vlasti u RS, Narodna skupština je zadužila Vladu da predloži Zakon o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj ("Sl. glasnik RS", br. 94/2015). Taj zakon bio je osnov za formiranje fiskalnog savjeta u RS - kažu u Ministarstvu finansija.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, M. Mi., 13.06.2016.