Zastava Srbije

IZMJENE ZAKONSKE REGULATIVE U RS ZA POVEĆANJE NEOPOREZIVOG DIJELA ZARADE, TE EFIKASNIJE SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE

14.05.2021.


Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković informisao je delegaciju Saveza sindikata Republike Srpske, koju je predvodila predsjednik Ranka Mišić, da vlada radi na izmjeni zakonske regulative, s ciljem da sa omogući povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru.

Višković je na sastanku u Banjaluci naveo da je izmjenama zakonskih propisa, između ostalog, planirano povećanje neoporezivog dijela plate, te efikasnije suzbijanje sive ekonomije.

Razgovarano je i o pitanju najniže plate u Republici Srpskoj, te Zakonu o radu, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Sastanku je prisustvovao i ministar pravde Anton Kasipović.

Vlada Republike Srpske će povećati neoporezivi dio dohotka izmjenom poreskih propisa u narednom mjesecu, što za cilj ima rast neto plata zaposlenih i smanjenje pritisaka u vezi sa rastom plata koji proističu iz smanjene ponude radne snage u RS, saopšteno je iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz Unije navode da je na njihovu inicijativu u petak, 7. maja, održan sastanak sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem o temi smanjenja oporezivanja rada, suzbijanja neformalne ekonomije i pokretanja procesa vakcinacije radnika.

Kako se naglašava, u toku su pregovori i analiza mogućnosti u vezi sa nivoom povećanja neoporezivog dijela dohotka.

 "Imajući u vidu prisustvo zloupotrebe instituta nepunog radnog vremena, odnosno prijavljivanja radnika na radno vrijeme kraće od osmočasovnog, Vlada RS će izmjenom propisa utvrditi minimalnu osnovicu za oporezivanje rada u visini najniže plate, bez obzira na dužinu trajanja radnog vremena", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 10.05.2021.

Naslov: Redakcija