Zastava Srbije

ZAKON O TUŽILAŠTVU RS: Glavni tužioci, zamjenici glavnih tužilaca i tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, uhapšeni ili zadržani u pritvoru, niti mogu odgovarati u građanskom postupku za mišljenje koje daju ili za odluke koje donose u okviru službene dužnosti

14.05.2021.


U proteklih 15 godina u Republici Srpskoj obustavljeno je 27.500 istraga, a od ovog broja, četvrtina istraga bila je iz oblasti privrednog kriminala.

Obustavljanjem istraga, a posebno onih iz privrednog kriminala, tužioci su raznim kriminalnim grupama oprostili krađu 15 milijardi maraka novca građana Republike Srpske.

Nijedan tužilac nikada nije pozvan na odgovornost zbog obustavljene istrage, pa se postavlja pitanje zbog čega su tužioci u Srpskoj zaštićeni od krivične ili prekršajne odgovornosti za svoje nezakonito donesene odluke?

Ne treba ni čuditi što korupcija cvjeta na sve strane i što se stotine miliona maraka novca građana umjesto u povećanje penzija i plata trenutno slijeva na debele bankovne račune političara i njihovih jataka u istorijskoj pljački Republike Srpske.

Sa jedne strane, korupcija guta milijarde maraka narodnog novca, a sa druge strane začaranog kruga, tužioci obustavljanjem istraga aminuju sve kriminalne radnje i što je najgore, sve je pokriveno nakaradnim zakonima.

Banjalučki advokat Dario Sandić ističe da je potpuno jasno da postoji veliki uticaj politike na rad tužilaštva.

Kako drugačije objasniti da u 15 godina nije procesuiran niti jedan političar, a kod činjenice da smo u dubokom finansijskom minusu, da smo u dubokoj diskriminaciji građana, da smo u dubokoj socijalnoj rupi, da smo u dubokom zdravstvenom kolapsu, odnosno da smo na samom dnu svih ljestvica u Evropi. Jednostavno, ovako više ne ide, ali vidjećemo koliko još građanima treba da shvate da je sve u njihovim rukama, a ne da su oni u rukama političara, odnosno vidjećemo koliko će Evropa biti zainteresovana da i ova područja pristupe EU - izjavio je Sandić.

Dragoljub Ilić predsjednik Saveza penzionera i potomaka. ističe da su zbog velikog broja obustavljenih istraga u Srpskoj odlučili da podnesu krivične prijave protiv tužilaca.

Naši stručnjaci procjenjuju da je naredbama o nesprovođenju istraga nanesena šteta u najmanjem iznosu od 15 milijardi maraka budžetu Srpske, te budžetima lokalnih zajednica i javnim preduzećima RS – objasnio je Ilić.

Dodaje kako je nefunkcionisanje tužilaštava i istražnih organa, odnosno MUP-a RS, dovelo do ogromnih socijalnih razlika, odnosno socijalnog raslojavanja stanovništva, nezadovoljstva mladih i sve većeg odlaska u inostranstvo.

Postali smo najsiromašnija i najjadnija država u Evropi – istakao je Ilić i dodao da je to glavni razlog izostanka stranih investicija bez kojih nema napretka.

Narodna skupština Republike Srpske je još 2018. godine donijela novi Krivični zakonik Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017, 104/2018 - odluka US i 15/2021) u kojem je predviđena krivična odgovornost za tužioce i sudije. Međutim, tu je i famozni član 29. Zakona o tužilaštvu RS.

Ovaj član navodi da glavni tužioci, zamenici glavnih tužilaca i tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, uhapšeni ili zadržani u pritvoru, niti mogu odgovarati u građanskom postupku za mišljenje koje daju ili za odluke koje donose u okviru službene dužnosti.

Javnost je odavno svjedok da ogromna većina izveštaja i podnesenih krivičnih prijava posebno iz oblasti privrednog kriminala uopšte ne doživi da budu dio neke optužnice za koruptivna krivična djela ili slično. Radi se o stotinama miliona maraka, milijardama koje su opljačkane kroz kriminal u javnim preduzećima, ali i drugim ustanovama - objasnio je Ilić.

Vrlo je zanimljivo analizirati i one slučajeve koji sticajem okolnosti svoje finale imaju pred sudovima. Srpska se ne može pohvaliti visokim kaznama za koruptivna krivična djela.

Nije nadležnima pomoglo ni što su u statistiku o koruptivnim krivičnim djelima uveli i podmićivanje policajaca sa 10 ili 20 maraka.

Tako su na zatvorske kazne zbog korupcije u Republici Srpskoj u periodu od 2016. do 2019. po optužnicama Republičkog javnog tužilaštva – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala osuđene su samo dvije osobe, a najstroža kazna po optužnici Republičkog javnog tužilaštva iznosila je tek godinu dana zatvora.

U međuvremenu se ništa značajnije nije promijenilo, naprotiv situacija je još gora.

Banjalučki advokat Dario Sandić navodi da je iz određenih presuda i postupaka, kao i istraga, jasno da tužilaštvima nedostaje sredstava, ali znanja.

O profesionalizmu i hrabrosti kako kaže Sandić, ne treba niti govoriti.

Međutim, indikativno je to kada se uzme u obzir koliki su godišnji budžeti MUP kao i pojedinih tužilaštava. Ovi podaci su javni i mogu se naći u budžetskim dokumentima unazad skoro 30 godina, odnosno od osnivanja MUP RS i tužilaštava. Imajući u vidu budžetske stavke jasno je da se najviše novca troši na plate zaposlenih, a što je karakteristično i za sve druge organe vlasti. Postavlja se pitanje zašto se tužilaštva ne fokusiraju na krivična djela korupcije i finansijskog kriminala, te i kada se fokusiraju na ta djela zašto izostaje oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela. Od tako oduzete imovine i novca jasno je da bi se prihodovalo u budžet republike, ali bi bio i osnov za povećanje budžetskih stavki na rashodima MUP i tužilaštava. Ali prema trenutnoj postavci stvari tužioci i policija primaju platu bez obzira da li radili ili ne radili. Odnosno, njihov rezultat ne utiče na njihova primanja – kao i kod svih ostalih službenika u ovoj napaćenoj, korumpiranoj i opljačkanoj državi - smatra Sandić.

Jedino što u ovoj državi mora da strepi od represije su siromašni i pošteni građani, a što smo posebno vidjeli u posljednjih par godina.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Nikola Morača, 10.05.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija