Zastava Srbije

VLADA RS: Vlada će snositi troškove testiranja na virus korona za učenike i studente koji se školuju van granica Republike Srpske

14.05.2020.


Vlada Republike Srpske snosiće troškove testiranja na virus korona za učenike i studente iz Republike Srpske koji se školuju van granica Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske analizirala je cijenu komercijalnog testa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i donijela odluku da će testiranje na virus korona za učenike i studente iz Republike Srpske, a koji se školuju van granica Republike Srpske, biti besplatno.

Uvažavajući raspoložive kapacitete u našim laboratorijama u kojima se vrše testiranja na korona virus, molimo učenike i studente za razumijevanje i da svoj odlazak na testiranje prilagode planu i radu nadležnih ustanova.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je upitnik namijenjen državljanima Republike Srpske koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama radi ostvarivanja prava na besplatno testiranje na covid-19 u cilju ispunjavanja studentskih obaveza.

Shodno Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije od 11.5.2020. godine, ovo pravo ostvaruju lica koja dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i lica koja imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa.

Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada Republike Srpske navedena lica ostvaruju jednokratno.

Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a koristi i obrađuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u svrhu organizovanja testiranja navedenih lica u skladu sa potrebom njihovog prisustva u inostranstvu.

Lica koja su evidentirana putem ovog upitnika dužna su, prilikom testiranja koje će blagovremeno biti najavljeno od strane Instituta za javno zdravstvo, popuniti dodatni formular i predočiti identifikacioni dokument (ličnu kartu).

Obzirom da je organizovanje testiranja logistički zahtjevan proces i da zavisi od postojećih kapaciteta Instituta za javno zdravstvo, molimo sva lica koja popunjavaju ovaj upitnik da imaju razumijevanja za eventualne poteškoće koje se mogu pojaviti.

Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

NAPOMENA: LICA KOJA OSTVARUJU PRAVO JEDNOKRATNOG TESTIRANjA DUŽNI SU DA SE INFORMIŠU O PRAVILIMA PRELASKA GRANICE DRŽAVE U KOJOJ STUDIRAJU. 


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 13.05.2020.

Naslov: Redakcija