Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VIJEĆE EVROPE: BiH potpisala protokole o zaštiti ljudskih prava i sloboda

14.05.2018.


BiH je potpisala protokole 15 i 16 iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda na ceremoniji u Vijeću Evrope, saopšteno je iz sjedišta ove organizacije u Strazburu.

Dokumente je potpisao ambasador Predrag Grgić, stalni predstavnik BiH u Vijeću Evrope, u prisustvu Jorga Polakijeviča, direktora Odjeljenja za pravne savjete i javno međunarodno pravo, navodi se u saopštenju.

U tekstu se pojašnjava da je riječ o protokolima iz dokumenta poznatog i kao Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Protokol 15 odnosi se na princip subsidijarnosti i doktrinu o sankcionisanju država zbog odstupanja od Konvencije. Ovaj protokol, takođe, skraćuje sa šest na četiri mjeseca vremensko ograničenje u kojem se Evropskom sudu za ljudska prava dostavlja prijava.

Protokol 16 omogućava najvišim sudovima i tribunalima u državama članicama da zatraže savjet od Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa principima ili prijavama koje se odnose na ljudska prava i slobode.

Vijeće Evrope sa zadovoljstvom konstatuje da je sada 47 država članica potpisalo protokol 15 i da je BiH 20. država članica koja je potpisala protokol 16, stoji u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 11.05.2018.

Naslov: Redakcija