Zastava Srbije

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O PROPISIVANjU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANjEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I DRUGE PROIZVODE: Poslodavci pozdravljaju odluku o maržama, ali ne i potrošači

14.04.2021.


Federalna vlada je na sjednici u Mostaru promijenila Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizode ("Sl. novine FBiH", br. 26/2021). Izmjenom odluke, stanje je vraćeno na ono kakvo je bilo krajem prošle godine. Poslodavci pozdravljaju ovakvu odluku, ali, očekivano, ne i potrošači.

Federalna Vlada vratila je marže na osnovne životne namirnice u okvire kakvi su na snazi bili krajem prošle godine, čime se nastoji usporiti neopravdani rast cijena u ovom entitetu.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembar 2020. godine. Ranije propisana lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda reducirana je na ukupno 17 stavki, s tim da i dalje dovoljno široko obuhvata osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u Federaciji Bosne i Hercegovine.

TON MARIN BAGO, predsjednik Udruženja potrošača "Futura"

 Ovo uvođenje mjera bez vanrednog stanja i bez kontrole čitavog tržišnog prostora prirodno ne može dati nikakvog rezultata. Mi uvozimo 80 posto hrane koju pojedemo, dakle ništa se ne pitamo. Ne kontroliramo stvari. To nije neka vanjska sila, to je naše ponašanje dugi niz godina. Nismo se bavili svojom proizvodnjom hrane i to je prva velika greška koja se ne može popraviti preko noći donošenjem nekakvih odluka.

U Udruženju poslodavaca pozdravljaju današnju odluku Vlade, kazavši da je njenim donošenjem ispoštovan nedavno postignuti dogovor.

ADNAN SMAILBEGOVIĆ, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

 Mislim da je ovo korektna odluka koja će osigurati da cijene ipak ne rastu nekontrolisano. Dakle, postoji i taj efekat zaštite potrošača i zaštite građana. S druge strane, trgovačkim kućama i lancima data je mogučnost da ne idu u minuse.

Iz Vlade je poručeno da su odlukom zaštićeni građani koji su zaposleni u oblasti trgovine kao i članovi njihovih porodica. Procjena je da je to zbirno oko pola miliona ljudi.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.04.2021.

Naslov: Redakcija