Zastava Srbije

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Mjere koje su donesene radi prevencije širenja virusa korona produžene do 27. aprila 2020. godine

14.04.2020.


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je i komandant Republičkog štaba, izjavio je na konferenciji za novinare, nakon sjednice, da je Republički štab za vanredne situacije produžio do 27. aprila mjere koje su donesene radi prevencije širenja virusa korona.

"Opredijelili smo se za ovo jer želimo da analiziramo svaku našu mjeru i zaključak, cijeneći epidemiološku situaciju. Epidemiološka situacija u Srpskoj je u posljednjih nekoliko dana stabilna i nema eksponencijalnog rasta broja oboljelih, što je dobro i znači da je sve što smo radili dalo rezultate", istakao je premijer Višković.

Premijer Višković je saopštio da su na sjednici Republičkog štaba donesena i dva nova zaključka, od kojih se jedan odnosi na interventnu nabavku 10.000 litara sedamdesetpostotnog alkohola, u vrijednosti od 95.000 KM, za dezinfekciju prostora, od kojih će jedan dio biti dat timu iz Ruske Federacije da nastavi posao dezinfekcije izvan Banjaluke.

"Ruski tim, kako je poznato, radi dezinfekciju javnih površina. Naša molba prema njima je bila usmjerena na Banjaluku, ali smo uputili molbu, što su i prihvatili, da dezinfikuju sve zdravstvene objekte u Republici Srpskoj, te đačke domove, dakle objekte gdje su do sada boravile osobe pozitivne na virus koron"a, rekao je premijer Višković.

Premijer Višković saopštio je da je Republički štab izmijenio zaključak o postupanju s licima smještenim u karantinima u jedinicima lokalne samouprave, te da ukoliko bude ustanovljeno da neko od lica u karantinu ima pozitivan nalaz, sva lica koja su boravila u tom karantinu biće testirana.

On je podsjetio da je bilo definisano da lica, koja su u lokalnim karantinima, poslije sedam do 10 dana boravka budu testirana.

"Da bismo izbjegli nezadovoljstvo lica koja borave u karantinima nećemo testirati samo neposredne kontakte onog za koga bude ustanovljeno da je pozitivno, već da testiramo sve u tom karantinu. To sada možemo raditi jer smo obezbijedili dovoljne količine testova i želimo da pojačavmo testiranje i obuhvatimo više ljudi kako bismo bili sigurni kada krenu u svoje porodice i među građane", naglasio je premijer Višković.

Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost za održavanje sjednica skupština tri lokalne zajednice uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

"Skupštine će razmatrati pitanja koja se tiču pomoći privrednim subjektima i poljoprivrednoj proizvodnji", rekao je premijer Višković.

On je dodao da su odobrili i zahtjev gradskih vlasti u Trebinju da na ulazu i izlazu iz grada budu postavljene kamere o trošku lokalnog budžeta.

"Vlasnik opreme i podataka koji budu dobijeni može biti samo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovdje se ništa ne radi što bi omogućilo zloupotrebu ličnih podataka", rekao je premijer Višković.

On je istakao da se oko 10. maja može očekivati da će Republički štab za vanredne situacije donijeti fleksibilnije odluke, ukoliko ne bude pogoršanja epidemiološke situacije.

"Naša je procjena da u Republici Srpskoj, ako zadržimo ovakve trendove, možemo očekivati da poslije Đurđevdana, ili oko 10. maja, donosimo odluke koje će biti nešto fleksibilnije nego sadašnje. Molim razumijevanje i apelujem na građane da se za vrijeme Vaskršnjih praznika, majskih praznika i predstojećih slava, maksimalno pridržavaju svih mjera zaštite, socijalne distance i nošenja zaštitne opreme. Veoma je bitno da u narednih 15 dana ne pokvarimo ovo što smo u proteklih mjesec dana postigli. Nije bilo lako, ali sve ovo je u interesu svih nas", poručio je premijer Višković i zahvalio građanima što strpljivo poštuju sve propisane mjere.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 13.04.2020.

Naslov: Redakcija