Zastava Srbije

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: Predviđena amnestija za posjedovanje nelegalnog oružja, ukoliko ga oni koji ga poseduju odmah predaju nadležnom organu


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da, ukoliko posjeduju ilegalno naoružanje, pozovu najbližu policijsku stanicu pozivom na broj 122 i to prijave policiji, jer neće snositi sankcije, odnosno protiv njih neće biti pokrenut prekršajni ili krivični postupak.

Iz MUP-a je saopšeno da je na snazi Zakon o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 26/2016 - dalje: Zakon) kojim je predviđena trajna amnestija za građane koji posjeduju oružje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva i drugo oružje čije je nabavljanje, držanje i nošenje ovim Zakonom zabranjeno, ukoliko ga odmah predaju nadležnom organu.

"Ovaj Zakon dao je mogućnost legalizacije oružja za ličnu sigurnost do 31. decembra za građane koji posjeduju oružje, bez isprava o oružju, a koje prema ranije važećim propisima nije registrirano, uz ispunjenost opštih i posebnih uslova za nabavljanje i držanje oružja. U postupku legalizacije oružja građani nisu dužni da dokazuju porijeklo oružja", navodi se u saopštenju.

Vlasnici oružja za ličnu sigurnost koji na dan stupanja na snagu ovog Zakona drže oružje na osnovu oružnog lista kojem je istekao rok važenja, obavezni su da do 31. decembra 2016. godine podnesu zahtjev za izdavanje oružnog lista uz ispunjenost uslova.

Iz MUP-a napominju da je jedna od novina Zakona da su zakonski nasljednici koji nisu preuzeli oružje koje je na čuvanju kod nadležnog organa duže od tri godine, a koje je na dan stupanja na snagu ovog Zakona zatečeno kod nadležnog organa, obavezni preuzeti to oružje ili pokrenuti postupak preuzimanja u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona. U suprotnom oružje postaje vlasništvo Republike Srpske.

Zakon je stupio na snagu 12. aprila 2016. godine.


Izvor: Vebsajt BHRT, 13.04.2016.