Zastava Srbije

JAVNA RASPRAVA O STRATEŠKOJ PLATFORMI STRATEGIJE ZA UNAPRJEĐENJE PRAVA I POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BIH: Rasprava traje 30 dana

14.03.2024.


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je pustilo u javnu raspravu Stratešku platformu Strategije za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH za novo strateško razdoblje.

- S ciljem unapređenja prava i položaja osoba s invaliditetom ovom strateškom platformom definisana su četiri prioriteta koji se odnose na unaprjeđenje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, poticanje inkluzije, kvaliteta života i neovisnog življenja osoba s invaliditetom, prevencija diskriminacije, zlostavljanja i iskorištavanja osoba s invaliditetom i jačanje kapaciteta institucija i organizacija značajnih za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da je ova strategija temeljni korak ka ostvarenju jednakih prava i mogućnosti, te da je primarni cilj poboljšati položaj osoba sa invaliditetom, ali i transformirati percepciju potreba, te naknada i usluga temeljenih na upravo na potrebama.

- Nastojimo stvoriti okruženje u kojem osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti za sudjelovanje u svim aspektima društvenog života. To znači osigurati da pristupačnost bude norma, a ne izuzetak kako bi se svim osobama s invaliditetom omogućio jednostavan pristup javnim prostorima, obrazovanju, zaposlenju i zdravstvenim uslugama - pojasnio je ministar Delić.

Iz Ministarstva navode da je krajnji cilj stvaranje društva u kojem osobe s invaliditetom neće biti samo korisnici pomoći, već aktivni sudionici koji doprinose svojim zajednicama na različite načine.

- Uz sve, ne treba zaboraviti važnost promicanja svijesti i razumijevanja o pitanjima vezanim uz invaliditet, te na borbu protiv predrasuda i stereotipa. Naša je vizija inkluzivna i pravedna FBiH, u kojoj svi građani imaju priliku ostvariti svoje puno ljudsko i društveno pravo na sreću i uspjeh – kazao je ministar Delić.

Javna rasprava otvorena je od petka, 8.marta i trajat će u narednih 30 dana, a svi zainteresovani moći dostaviti svoje prijedloge na način kako je to navedeno na sljedećem linku: https://fmrsp.gov.ba/u-javnu-raspravu-pustena-strateska-platforma-startegije-za-unaprjedjenje-prava-i-polozaja-osoba-s-invaliditetom-u-federaciji-bih-za-novo-stratesko-razdoblje/, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 11.03.2024

Naslov: Redakcija