Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Dan u zatvoru koštaće 100 KM

14.03.2023.


Aktuelne su izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017, 104/2018 - odluka US, 15/2021 i 89/2021), koje je najavila entitetska vlada, a jedan od članova koji će biti izmijenjeni odnosi se na to koliko će koštati dan u zatvoru u slučaju da ne platite novčanu kaznu.

Član 2 Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kaže da će član 50 KZ u stavu (2) biti promijenjen na način da se broj 50 zamjenjuje brojem 100.

Ovaj član zakona se odnosi na izvršavanje novčane kazne ukoliko osuđeni u sudski propisanom roku ne plati potrebni iznos. Ukoliko ne bude moguće naplatiti kaznu zaplijenom ili na drugi način, određuje se kazna zatvora.

"Ako osuđeni ne plati novčanu kaznu u cijelosti ili djelimično u određenom roku, sud će narediti njeno prinudno izvršenje u postupku koji je propisan zakonom. Ako novčana kazna putem prinudnog izvršenja ne bude naplaćena u roku od jedne godine, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne kaznom zatvora, na način da se 50 KM, odnosno svaki započeti dnevni iznos novčane kazne zamijeni jednim danom kazne zatvora, s tim da kazna zatvora u tom slučaju ne može biti duža od dvije godine", navedeno je u aktuelnom zakonu čije izmjene su predložene.

Ukoliko prijedlog bude usvojen, jedan dan koštat će 100 KM umjesto dosadašnjih 50.

Osim toga, još jedan član Nacrta se dotaknuo izvršenja novčane kazne. Član 46a. prema kojem jednogodišnja kazna zatvora se može zamijeniti novčanom mijenja se u smislu da će se kazna sigurno zamijeniti - "će se" umjesto "može se".

Ipak, najviše bure su ove izmjene Krivičnog zakona RS-a donijele zbog straha da bi neke odredbe mogle utjecati na slobodu govora u budućnosti. Planiranu kriminalizaciju klevete su osudili ne samo novinari, nego i mnoge organizacije i udruženja, kako domaće tako i svjetske.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 04.03.2023.

Naslov: Redakcija