Zastava Srbije

UNAPREĐENJE PROCESA BUDŽETIRANJA U SUDOVIMA

14.03.2023.


Kako unaprijediti procese budžetiranja u sudovima, a da svi kapaciteti budu maksimalno iskorišteni, bila je tema sastanaka delegacije Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine sa Sudskom administracijom Norveške i predstavnicima pravosudnih institucija.

Obzirom da, kao regulatorno pravosudno tijelo, VSTV BiH učestvuje u procesu izrade godišnjih budžeta za sudove i tužilaštva, pozitivne prakse iz Norveške značajna su podrška u unapređenju procesa budžetiranja u pravosudnim institucija, što je i jedna od aktivnosti Projekta jačanja kapaciteta pravosuđa koji se realizuje u partnerstvu i uz finansijsku podršku Sudske administracije Norveške.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je jačanje uloge Vijeća, uz paralelno osnaživanje bh. sudova u procesu izrade budžeta na osnovu njihovih realnih potreba.

Od kvalitete procesa budžetiranja zavise brojne druge aktivnosti koje pravosudne institucije realizuju s ciljem pružanja pravde i kreiranja stabilnog pravnog sistema za sve građane i građanke.

Značajan segment u unapređenju ove oblasti zauzima komunikacija s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, zbog čega je upravo to bila jedna od glavnih tema sastanaka.

Važnost strateškog planiranja budžeta posebno je vidljiva kroz planiranje kapitalnih ulaganja u pravosuđe, jer nedovoljna izdvajanja iz budžeta za kapitalna ulaganja u pravosudne institucije, negativno utječu na ukupnu efikasnost pravosuđa.

Delegacija VSTV-a BiH koju su činili Hajro Pošković, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a BiH, Ana Bilić Andrijanić, rukovoditeljica Projekta, zamjenik rukovoditeljice Kenan Ališah i savjetnici u projektnom Odjelu, sastali su se sa direktorom Sudske administracije Norveške, Svenom Marius Urkeom.

Kroz niz sastanaka razgovaralo se o načinima unapređenja procesa budžetiranja, a o mjerama koje su poduzete u norveškom sudskom sistemu govorili su Jann Ola Berget, zamjenik direktora Norveške sudske administracije, Yngve Brox, šef odjela za komunikaciju, Iwar Arnstad, šef međunarodnog sekretarijata i Audun Hognes Berg, viši savjetnik Odjel za pravne i međunarodne poslove Norveške sudske administracije, te Leif Otto Østerbø, predsjednik Okružnog suda Trøndelag.

Pozitivne prakse iz Norveške bit će primijenjene i kroz proces pružanja podrške u uspostavljanju sistema efikasne izrade godišnjih budžeta s ciljem uspostavljanja unificiranih načina usvajanja budžeta za sve pravosudne institucije, a što je također dio projektnih aktivnosti.


IZVOR: Vebsajt Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, 09.03.2023.

Naslov: Redakcija