Zastava Srbije

VLADA ZDK: Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju

14.03.2022.


Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju ZDK, koji će biti upućen na usvajanje u Skupštini ZDK.

Postojeći zakon, napomenuo je resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić, već je na neki način “zastario te se pristupilo izradi novog".

"Postojeći je zakon usvojen 2009. godine, a u proteklim je godinama pretrpio šest izmjena. Tako da je i sam tekst tehnički takav da, moguće, izaziva određene nedoumice. S druge strane, motiv je i usaglašavanje novog teksta zakona s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju. Naša je namjera da se ojačaju akademske slobode na Univerzitetu u Zenici", kazao je Kozlić.

Poznato je, napominje, da “postoji niz sudskih presuda” u kojima zaposlenici i nastavno osoblje UNZE traže svoja prava putem sudova.

"Mislim da te stvari treba prevenirati i zakonom, kako bi UNZE, budući da je samo jedan univerzitet na području ZDK, imao unutar sebe daleko veće akademske slobode i zaštitu nastavnog osoblja u njihovim akademskim pravima", istakao je Kozlić.

Zakon, napominje, predviđa i mogućnost otvaranja privatnih fakulteta i univerziteta, ali, trenutno, postoji samo javni univerzitet u Zenici.

Vlada ZDK je, nakon što je ranije usvojila Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije ZDK i imenovala Dževada Fejzića za vršioca dužnosti sekretara Ureda.

Fejzić je aktuelni predsjednik Tima za borbu protiv korupcije ZDK pa će, u skladu s iskustvom sa tih poslova, izraditi sistematizaciju radnih mjesta te sve neophodno za funkcionisanje Ureda, a nakon toga će, najavljuje premijer Mirnes Bašić, biti raspisan konkurs preko Agencije za državnu službu BiH za izbor sekretara Ureda.

"Prilikom donošenja budžeta za 2022. godinu, planirali smo i sredstva za osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije ZDK. To je jedan od naših strateških ciljeva. Kada se vratimo unazad, imali smo Tim za borbu protiv korupcije i Sektor za borbu protiv korupcije pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK. Formiranjem Ureda, zaposleni pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK će sporazumno preći u Ured", najavio je premijer Bašić.

Ured će, dodaje, u punom kapacitetu preuzeti sve obaveze i poslove koje je radio Tim i Sektor za borbu protiv korupcije ZDK.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 09.03.2022.

Naslov: Redakcija