Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE I EFIKASNOJ KOGENERACIJI: Cilj zakona isključenje proizvođača energije iz vjetroelektrana iz sistema podsticanja

14.03.2019.


Narodni poslanici u skupštini Republike Srpske su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji – po hitnom postupku.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji ("Sl. glasnik RS", br. 39/2013, 108/2013 i 79/2015) potrebne da bi bio ograničen rast naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Obrazlažući ovaj zakonski prijedlog, Đokić je naveo da se ovaj zakon donosi po hitnom postupku kako bi određeni proizvođači energije iz obnovljivih izvora iz vjetroelektrana bili isključeni iz sistema podsticanja.

Prema njegovim riječima, time će biti ograničen rast računa za električnu energiju po tom osnovu, a koji bi u narednom periodu bio značajan. Đokić je rekao da je ostvarivanjem prava na podsticaj za vjetroelektranu snage oko 50 megavata potrebno obezbijediti najmanje 16 miliona KM godišnje.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 12.03.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija