Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

POVREDA PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU: Zaključno sa septembrom 2018. godine apelantima obeštećenje od tri miliona KM

14.03.2019.


Građanima koji su se Ustavnom sudu BiH žalili na povredu prava na suđenje u razumnom roku zaključno sa septembrom 2018. godine iz entitetskih i kantonalnih budžeta treba da bude isplaćena naknada štete od oko 2.949.000 KM, izjavio je sudija i član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Goran Nezirović.

Nezirović je istakao da taj iznos nije konačan jer je Ustavni sud u međuvremenu donio određen broj novih odluka i apelantima dosudio novčanu naknadu, a određeni broj predmeta tek treba da bude riješen.

Prema Nezirovićevim riječima, očigledno da BiH nije organizovala svoj pravni sistem na način koji bi spriječio pretjerano trajanje sudskih postupaka.

"Faktori koji utiču na odugovlačenje sudskih postupaka su mnogobrojni, a neki od značajnih su loše regulisanje teritorijalne nadležnosti sudova, nedovoljan broj sudija, veliki zaostaci u predmetima iz prethodnih godina, loša rješenja u procesnim zakonima koja generišu odugovlačenje postupka, te loši ili nejasni materijalni zakoni koji ne samo da odugovlače postupak već nepotrebno generišu nove sudske postupke", rekao je Nezirović.

On je dodao da Kantonalni sud u Sarajevu sa sadašnjim brojem sudija i uz prebacivanje kvantitativne norme, kada bi radio samo predmete iz prethodnih godina, ne bi uspio da ih riješi ni za tri godine.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 11.03.2019.

Naslov: Redakcija