Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUVANA, DUVANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: Najveće trgovinske kompanije nezadovoljne Nacrtom zakona jer bi zabrana pušenja na javnim mjestima značajno utjecala na njihovo poslovanje

14.03.2017.


Deset bosanskohercegovačkih kompanija uputilo je otvoreno pismo Vladi FBiH nakon posljednjeg prijedloga, odnosno Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, naglašavajući da bi takav zakon podstakao otkaze u sektoru trgovine.

Deset najvećih kompanija iz sektora trgovine zapošljava ukupno 14.590 ljudi, a ukupno posjeduju 1.380 prodajnih mjesta. U otvorenom pismu Vladi FBiH naglašavaju da bi novi zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima značajno utjecao na njihovo poslovanje.

- Nacrt zakona koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru donosi negativne posljedice po sektor trgovine koje će rezultirati padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, sa negativnim dugoročnim efektom na privredu Federacije BiH - ističu u pismu.

Dodaju da je Nacrt zakona u kontekstu reguliranja trgovine veoma drastičan i uvođenjem novih zabrana, posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo je stroži od regulacije u zemljama u okruženju.

- Takvim nesrazmjernim i paušalnim zabranama Vlada FBiH potpuno nepotrebno ugrožava poslovnu klimu i dodatno pogoršava uslove poslovanja trgovine u Federaciji BiH. Naime, dokidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) onemogućava naš dio zarade koji postižemo sa poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu. Ovakav udar na trgovinu, posebno na sektor maloprodaje u kojem je zaposleno više od 50.000 građana, nije opravdan i apeliramo na Vladu FBiH da u parlamentarnoj proceduri izmijeni tekst Nacrta - navodi se u pismu predstavnika deset kompanija u BiH.

Poručuju da iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u trgovini duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u FBiH, kako se to navodi u Nacrtu zakona.

- Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, glavni efekti ovog zakona bit će pad prihoda u trgovini, jačanje crnog tržišta cigareta, te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije BiH. Budući da nije bilo javne rasprave o ovom Nacrtu zakona, ni Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni Vlada Federacije BiH niti u jednom trenutku nisu izložili argumente ili dokaze koji bi opravdali uvođenje rigoroznih zabrana u trgovanju duhanskim proizvodima - poručuju predstavnici trgovaca.

Smatraju da Nacrt zakona ni na koji način ne rješava glavni problem tržišta duhanskih proizvoda u Federaciji BiH, a to je crno tržište koje u BiH iznosi više od 30 posto ukupne potrošnje, po čemu je BiH rekorder u Evropi.

- U protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42 posto, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 mil KM. Dodatno, na crnom tržištu prodaju se neprovjereni duhanski proizvodi loše kvalitete što negativno utiče na zdravlje građana, a državni budžet godišnje gubi više od 210 mil KM. U Udruženju trgovaca BiH podsjećaju da je značajno povećanje crnog tržišta uslijedilo upravo nakon naglog uvođenja restriktivnih mjera u pogledu oštrog podizanja visine akciza na duhanske proizvode. Zbog toga apeliramo na Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnog tržišta jer bi smanjenje crnog tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana, i za privredu i za državni budžet. Stojimo na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i prezentaciju dodatnih argumenata - poručuju predstavnici deset trgovačkih kompanija u pismu Vladi FBiH.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 13.03.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772