Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

JEDNOSTRANI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA BILI BI NEZAKONITI


Objavljivanje rezultata popisa stanovništva bez dogovora entitetskih statističkih zavoda i Agencije za statistiku BiH i mimo važećih standarda i Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine ("Sl. glasnik RS", br. 13/2012) bilo bi nezakonito, a podaci dobijeni na taj način bili bi falsifikat i donijeli bi niz problema BiH, upozoravaju predstavnici Republičkog zavoda za statistiku i predstavnici RS u institucijama BiH komentarišući najavu ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića da će direktor Agencije za statistiku BiH najverovatnije samostalno objaviti rezultate popisa ako o tome do 15. marta 2016. godine ne bude postignut dogovor.

- Ne mogu prihvatiti da rezultati popisa neće biti objavljeni u zakonskom roku. Ako Centralni popisni biro ne bude u poziciji da se usaglasi o jedinstvenom programu za obradu podataka dobijenih popisom neka institucija će to morati da uradi. Mora se iznaći rješenje da podaci budu objavljeni u roku - rekao je Osmanović nakon sjednice Centralnog popisnog biroa, koja je završena bez uspjeha, jer ponovo nisu približeni stavovi o tome ko čini stalno stanovništvo BiH.

Problem je što federalna strana insistira da pravila budu labavija nego što je propisano Zakonom pa bi status stalnog stanovništva dobio znatno veći broj osoba. RS, međutim, zahtijeva strogu primjenu Zakona kojim je precizirano da stalni stanovnici ne mogu biti osobe koje rade ili se školuju u inostranstvu.

Posljednja šansa za dogovor biće sastanak zakazan za 14. mart, jer dan kasnije ističe postavljeni rok za kreiranje jedinstvenog programa za obradu podataka, koji je ključan kako bi do 1. jula bili objavljeni rezultati popisa.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković rekla je da niko sebi ne smije uzeti za pravo da objavljuje rezultate popisa mimo saglasnosti entitetskih statističkih zavoda.

- To je protivzakonito i takav potez bi BiH uveo u avanturu. Ništa se u ovoj zemlji na valjan način ne bi moglo planirati, a i EU za koju se svi zalažemo ne želi u svojoj porodici zemlju sa netačnim i lažnim podacima o broju stanovnika, strukturi stanovništva i drugim parametrima. Kako u jednom naseljenom mjestu, gdje imate stanovnike koji su po popisu rezidentni, a zapravo ne žive tu planirati vrtiće, škole i ostale potrebe stanovništva. U ovom trenutku niko ne može predvidjeti do kakvih bi posljedica moglo dovesti zemlju ako bi bili objavljeni netačni podaci o tome ko su stvarni stanovnici BiH - istakla je Čičkovićeva navodeći da bi BiH pretrpjela i finansijsku štetu, jer bi napamet bio usmjeravan novac tamo gdje ne treba.

Podvukla je da je pitanje 40 iz popisnice, koje se tiče mjesta rada i školovanja, ključno za određivanje stalnog stanovnika.

- Nećemo pristati na lažirane rezultate popisa, jer oni mogu biti objavljeni samo kako Zakon propisuje i uz saglasnost entitetskih zavoda. Ne tražimo ništa drugo osim da bude ispoštovan Zakon i da BiH nakon više decenija dobije validne podatke. Zakonom je potpuno jasno propisano šta je uobičajeno mjesto stanovanja i ko je stalni stanovnik - kaže Čičkovićeva.

Dodala je da su na sjednici Centralnog popisnog biroa bila ponuđena dva programa obrade podataka.

- Jedan je jedinstveni program obrade, koji je već bio na sjednici u junu. Iako nije usaglašen i prihvaćen, on je nanovo bio ponuđen i na ovoj sjednici bez ikakvih izmjena. Drugi program je ponudio član Popisnog biroa iz Agencije za statistiku BiH. On je kreiran u skladu sa Zakonom i preporukama tima Međunarodne posmatračke operacije za popis i na tragu je onoga što propisuje Zakon odnosno onoga što mi zagovaramo. Program mora biti usaglašen između sve tri statističke institucije i postoje šanse za dogovor. Ako popis propadne, najodgovorniji će biti onaj koji radi protivzakonito - naglasila je Čičkovićeva.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i nekadašnji ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže da je neprihvatljivo da bilo ko sebi da za pravo da bez dogovora tri statističke agencije objavi rezultate popisa.

- Tražiti da bilo ko jednostrano i mimo nadležnih organa proglašava rezultate popisa stanovništva bio bi ne samo promašaj nego šamar cijeloj BiH. Na taj način došlo bi do falsifikovanja rezultata popisa i definitivnog kraja onoga što BiH jeste i želi da bude. Ne može se napraviti nijedan plan, niti očekivati ekonomski napredak, ako se ne utvrdi ko su stvarni stanovnici ove zemlje. Primjenom falsifikovanih rezultata popisa BiH bi bila dovedena u svojevrstan haos - istakao je Nović.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić rekli su da su stvari veoma jasne i da postoje međunarodne preporuke koje treba primijeniti.

Savjet ministara BiH pozvao je statističke agencije da ulože dodatne napore kako bi došli do dogovora i ispoštovali rokove za objavu rezultata popisa. Portparol Delegacije EU u BiH Jamila Milović-Halilović istakla je da rezultati popisa treba da budu objavljeni bez odgađanja.


Izvor: Glas Srpske, Željka Domazet, 11.03.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772