Zastava Srbije

VLADA RS: Donijeta Uredba o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona

14.01.2021.


Vlada Republike Srpske donijela je, na 104. sjednici u Banjaluci, Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje finansijske podrške, u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Postupak dodjele sredstava sprovodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

Privrednom subjektu uplatiće se porezi i doprinosi na platu za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine.

Novčana podrška utvrđena ovom uredbom obezbjeđuje se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske

Vlada se upoznala sa Informacijom o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. U akademskoj 2020/21. godini, na javne visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, u odnosu na prethodnu akademsku godinu upisano je 658 studenata više. Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više u odnosu na prethodnu godinu, dok je na javnim visokim školama upisano 44 studenta više. Ovo je posljedica primjene novog Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 67/2020) i mjera Vlade Republike Srpske kojima se od ove akademske godine omogućava besplatno školovanje za redovne studente.

Vlada Republike Srpske je utvrdila Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima, u iznosu 22.400.000 evra.

Cilj Projekta je podrška likvidnosti i oporavku poslovnih subjekata pogođenih posljedicama pandemije COVID 19, kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju kao i prilagođavanje novim, izmijenjenim uslovima rada kroz digitalizaciju i usvajanje novih tehnologija.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava, kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine, humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara", u iznosu od 41.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine, dobrotvornim društvima "Merhamet" u Republici Srpskoj, u iznosu od 62.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava kojom se daje saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar 2020. godine, za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, u iznosu od 50.500,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Republičkoj upravi civilne zaštite, za period 01.01. – 31.12.2020. godine, u iznosu od 300.000,00 KM.

Opština Kostajnica je među pogođenim lokalnim zajednicama nedavnog zemljotresa, koji se osjetio i na području Republike Srpske.

Ova sredstva će se utrošiti za hitnu nabavku vatrogasno spasilačke opreme i na sredstva za potrebe vatrogasno-spasilačke jedinice Opštine Kostajnica, a s ciljem poboljšanja spremnosti u slučaju ove i drugih opasnosti.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 13.01.2021.

Naslov: Redakcija