Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZA OTVARANJE FIRME U BIH POTREBNA TRI MJESECA: Proces dobivanja građevinske dozvole traje pola godine

14.01.2020.


Da bi lokalni poduzetnik otvorio malo ili srednje preduzeće u Bosni i Hercegovini, potrebni su upornost, strpljenje, duga procedura i ispunjavanje brojnih zahtjeva. Oni koji se odluče upustiti u ovu, slobodno se može reći avanturu, potrebno je da ispune čak 13 zahtjeva, a cjelokupan proces, i nakon što ispunite brdo papira, traje skoro tri mjeseca, odnosno 80 dana.

Malo ili srednje preduzeće i dalje je jednostavnije otvoriti na Kosovu, u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori… s obzirom na to da su ove zemlje ispred naše, koja je na 90. mjestu kada govorimo o lakoći poslovanja.

Ove podatke o našoj zemlji, kao najlošije rangiranoj u region, prezentirala je Svjetska banka (SB), koja na globalnom nivou razmatra koliko je lokalnom poduzetniku, prema zakonima zemlje, jednostavno otvoriti malo ili srednje preduzeće.

Ništa nije bolja situacija ni s dobivanjem građevinske dozvole, za koju je potrebno proći čak 17 postupaka. Od podnošenja zahtjeva do dobivanja dozvole može proći i pola godine.

Zbog toga se, globalno gledajući, naša zemlja, među 190 ekonomija, nalazi na 173. mjestu kad govorimo o dobivanju građevinske dozvole.

Složen i kompliciran proces u našoj zemlji evidentan je i kod plaćanja i povrata poreza pa tako preduzeća obave, prosječno, 33 plaćanja poreza tokom godine, za šta im je potrebno 411 sati.

- Od ukupne ostvarene dobiti, plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7 posto. Globalno gledajući, BiH je, po visini poreznih opterećenja, na 141. mjestu među ukupno 190 ekonomija svijeta – navodi se u objavljenoj analizi.

Dugotrajan je i kompliciran proces rješavanja privrednih sudskih sporova na bh. sudovima.

- Prema podacima o lakoći poslovanja, izvršenje ugovora traje 595 dana - navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke.


IZVOR: Vebsajt Avaz, D. Pašalić, 11.01.2020.

Naslov: Redakcija