Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

UDRUŽENJE BANAKA BIH: Omogućiti otvaranje računa putem video-poziva

14.01.2020.


Udruženje banaka BiH smatra da građanima BiH, koji to žele, treba omogućiti otvaranje računa u komercijalnoj banci ili obavljanje neke druge usluge putem video-poziva.

Ovakav prijedlog bankara iznijet je u Bijeloj knjizi Udruženja banaka BiH, u kojoj je sastavljen prijedlog mjera za poboljšanja usluga banaka prema klijentima.

"U digitalnom svijetu, u kojem trenutno živimo, neposredni kontakt nije nužan kako bi se ostvarila odgovarajuća interakcija koja po kvalitetu ne zaostaje u odnosu na neposredni kontakt", ističe se u prijedlogu mjere Udruženja banaka BiH.

Tehnološka dostignuća, kako se navodi, pružaju mogućnost da se s većom preciznošću identifikuju lica preko aplikativnih rješenja u odnosu na neposredni kontakt, s obzirom na to da su sistemi u mogućnosti da upoređuju biometrijske karakteristike sa ličnih dokumenata s biometrijskim karakteristikama sagovornika.

Ovakvim pristupom, za koje u BiH ne postoji zakonsko rješenje, klijentima bi se omogućila ušteda vremena, kao i otvaranje računa onima koji objektivno nisu u mogućnosti da dođu u banku, poručuju bankari.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 11.01.2020.

Naslov: Redakcija