Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA U RS: Uvodi se korisnik prava na novčano primanje utvrđeno Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, kao posebna vrsta obveznika doprinosa

13.12.2022.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima kojim se kao posebna vrsta obveznika doprinosa uvodi korisnik prava na novčano primanje utvrđeno Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Posebna osnovica doprinosa za korisnike prava prema predloženom zakonu će iznositi bruto novčano primanje, s obzirom na to da se na planirano novčano primanje plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za ove potrebe u Budžetu Republike Srpske je obezbjeđen iznos od oko 20,1 milion KM. Napominjemo da je Vlada Republike Srpske usvojila Zakon kojim se na mjesečnom nivou isplaćuje 750 KM i na to se plaća doprinos za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, čime će ova lica ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu i u konačnici na penziju.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 08.12.2022.

Naslov: Redakcija