Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

OD 2020. GODINE NOVI SISTEM FISKALIZACIJE U RS: Poreska uprava Republike Srpske dobijaće podatke o svakom računu pojedinačno u trenutku kada se obavlja plaćanje

13.12.2019.


Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbegava plaćanje obaveza.

- Prema novom rešenju, pre nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da bude rešen problem. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom period – istakla je Vidovićeva.

Prema njenim rečima, sistem fiskalizacije koji je u Srpskoj uveden pre više od deset godina bio je odličan u to vreme, ali su kasnije uočene neke malverzacije.

Ima informatičara koji odlično poznaju sisteme i mogu ubaciti novi sistem – rekla je Vidovićeva.

On je dodala da privrednici nisu raspoloženi da ulažu u novi sistem fiskalizacije, jer su im 2007. godine nametnuli tu obavezu, pa će zbog toga troškovi pasti na teret budžeta Republike Srpske.

Sigurna sam da će se novi sistem isplatiti u roku od oko pola godine – naglasila je Vidovićeva.

Povod za uvođenje novog sistema fiskalizacije bilo je otkriće da su u fiskalne kase postavljeni dupli softveri, pa jedan na kraju dana upućuje izveštaj o delu ostvarenog prihoda Poreskoj upravi, a drugi ne.

Novi sistem omogućiće da Poreska uprava Republike Srpske dobija podatke o svakom računu pojedinačno u trenutku kada se obavlja plaćanje.


IZVOR: Vebsajt Blic, 11.12.2019.

Naslov: Redakcija