Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O FONDU SOLIDARNOSTI ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENjE OBOLjENjA, STANjA I POVREDA DJECE U INOSTRANSTVU: Prikupljanje novca za oboljelu djecu od 1. januara 2018. godine

13.12.2017.


Liječenje mališana, čiji su jedini spas operacija ili terapije u nekoj od svjetskih klinika, od nove godine će biti mnogo lakše i brže, jer 1. januara počinje priliv novca u Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je dobio i Upravni odbor.

Vlada RS je imenovala 15 vršilaca dužnosti članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti, koji će, između ostalog, pratiti trošenje novca.

Prema riječima ministara zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića, oni će taj posao obavljati volonterski.

- U narednom periodu izabraćemo i stručne komisije, koje će biti dobro pripremljene, jer će opredjeljivati dalje liječenje. Na tim poslovima biće angažovani eminentni stručnjaci - rekao je Bogdanić.

Kada je riječ o Upravnom odboru, dodao je Bogdanić, trudili su se da obuhvate cjelokupno područje Srpske.

- S obzirom na to da oni neće primati nadoknadu, izabrali smo one koji mogu sami da snose troškove puta koji neće biti mali - kazao je Bogdanić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su istakli da će novac iz Fonda solidarnosti biti dodjeljivan za dijagnostiku i liječenje oboljenja za koje nije moguće obezbijediti odgovarajuću zdravstvenu uslugu u RS i za koje FZO RS nije u mogućnosti da obezbijedi cjelokupna sredstva iz svojih izvora.

- I Fond zdravstva finansira liječenje u inostranstvu, ali samo kada ono nije moguće u ustanovama Srpske niti u ustanovama izvan RS sa kojima imamo ugovor, najčešće u iznosu od 30 odsto - kazali su u Fondu zdravstva.

Dodali su da je Zakonom o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ("Sl. glasnik RS", br. 100/2017 i 103/2017 - ispr.) predviđeno da stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Fonda solidarnosti i njegovog UO obavlja Fond zdravstvenog osiguranja.

- Zahtjev za dodjelu novca iz Fonda solidarnosti upućivaće se nama sa naznakom "Za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu" - objasnili su u FZO RS.

Neophodne informacije i pregled prikupljenih sredstava, kao i mjesečni izvještaj Fonda solidarnosti o ukupno prikupljenim i raspoređenim sredstvima biće dostupne na internet stranici FZO RS.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić kaže da poslodavci podržavaju formiranje Fonda solidarnosti, ali postoji, kako kaže, nekoliko nejasnoća, kao i različitih tumačenja.

- Iako još ne postoji račun za uplatu novca u Fond solidarnosti, u Poreskoj upravi RS i Udruženju računovođa smatraju da, s obzirom na to da je Zakon stupio na snagu, novembarska plata treba da bude umanjena za 0,25 odsto, što je i urađeno. Sad ne znamo na koji račun da uplatimo taj novac - ukazao je Mijić.

Dodao je da s obzirom na to da se radi o dobrovoljnom doprinosu, radnicima, kojima je plata već umanjena, nije data prilika da se izjasne da li se slažu sa tim, jer je zahtjev za oslobađanje trebalo da bude podnesen UO Fonda, a on je tek formiran.

Vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti Jasminka Vučković je istakla da će više informacija o žiro-računu, kao i instrukcijama za uplatu novca i izjašnjavanje radnika imati narednih dana.

Fond solidarnosti biće spas za oboljele do 18 godina. Za ove namjene iz budžeta RS biće izdvajano 0,025 odsto od ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj finansijskoj godini umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, a isti procenat od prihoda izdvajaće i lokalne zajednice. Stanovnici, koji to budu željeli, mjesečno će izdvajati 0,25 odsto neto plate, a novac će moći biti uplaćen i direktno u fond. Poseban doprinos za solidarnost ide na teret budžetskih korisnika, javnih preduzeća, ustanova, organa uprave, upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog automobila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 08.12.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772