Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU RS: Za redovne studente državnih fakulteta predviđeno besplatno školovanje. Svaka privatna visokoškolska ustanova koja bude ispunjavala uslove koji su navedeni u zakonu i podzakonskim aktima, imaće ravnopravan tretman sa svakom javnom visokoškolskom ustanovom

13.11.2019.


Svi redovni studenti javnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, koji daju godinu za godinom, bez obnova, od naredne godine će imati besplatno školovanje, bilo da su na prvom ili na drugom ciklusu studija.

To je najveća novost koju studentima u Republici Srpskoj donosi Nacrt zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske, koji je pripremilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Redovne studente oslobađamo plaćanja školarine, a time želimo da ih stimulišemo da ostaju ovde, te da damo dodatni motiv onima koji možda nisu mislili da studiraju na javnim univerzitetima. Ta mera ne dolazi bez uslova, ali pomaže onima koji imaju ambiciju da budu najbolji. Planiramo i posebne podsticaje za treći ciklus, odnosno za one koji u Srpskoj hoće da doktoriraju – otkriva resorni ministar Srđan Rajčević.

Svaka privatna visokoškolska ustanova koja bude ispunjavala uslove koji su navedeni u zakonu i podzakonskim aktima, imaće ravnopravan tretman sa svakom javnom visokoškolskom ustanovom, poručuje ministar Rajčević.

On je istakao da Vlada RS niti želi, niti će praviti diskriminaciju između visokoškolskih ustanova, ali da želi da dođe do kvaliteta u visokom obrazovanju, nezavisno od toga da li se radi o privatnoj ili javnoj ustanovi.

Cilj je i da podstaknemo konkurenciju između svih visokoškolskih ustanova, a jedini način da učestvuju u toj utakmici jeste kvalitetom. Takođe, podstičemo i da same ustanove dodatno pooštre kriterijume i za svoje akademsko osoblje, jer će sada imati mogućnost da to urade. Mi smo propisali minimum kriterijuma, a ako neko želi da bude prestižan i da ima imidž najbolje visokoškolske ustanove, mi to omogućavamo ovim zakonom – kaže Rajčević.

Istovremeno, dodaje, ideja je i da se smanji komercijalni interes za visoko obrazovanje, jer ono nije tu da nekome ostvari taj interes po svaku cijenu.

To je vjerovatno i doprinijelo eksploziji nekih negativnih pojava u oblasti visokog obrazovanja, posebno u privatnom sektoru. Ali to je i posebno osjetljivo područje za razvoj svakog društva i države, i ako se budemo rukovodili samo komercijalnim principima, onda će vjerovatno i dalje dolaziti do negativnih pojava, kao što je recimo izdavanje nezakonitih diploma i slično. Mi želimo to da spriječimo – ističe ministar.

Na pitanje da li očekuje da dugoročno ovakav okvir dovede do smanjenja broja fakulteta u RS, on navodi da to ne može da predvidi, jer sve zavisi od samog menadžmenta visokoškolskih ustanova.

Država zahtijeva da se poštuje zakon i ispunjavaju uslovi, a do menadžera visokoškolskih ustanova je ko će biti u stanju da to uradi. Mi tražimo prilagođavanje novoj filozofiji u visokom obrazovanju, koja je zapravo samo kod nas nova – zaključuje Rajčević.


IZVOR:

Naslov: Redakcija